Home » D:News » Invenţia unor cercetători australieni va REVOLUŢIONA dezvoltarea computerelor cuantice. Până acum au fost imposibil de realizat

Invenţia unor cercetători australieni va REVOLUŢIONA dezvoltarea computerelor cuantice. Până acum au fost imposibil de realizat

Invenţia unor cercetători australieni va REVOLUŢIONA dezvoltarea computerelor cuantice. Până acum au fost imposibil de realizat
Publicat: 29.03.2016
Ideea noului produs se bazează pe un concept elaborat încă din anii 1980.

Oamenii de ştiinţă australieni au dezvoltat un microcip, care va revoluţiona producţia de computere cuantice. Ideea noului dispozitiv se bazează pe modelul de circuit ,,The quantum Fredkin gate”, elaborat de fizicianul american Edward Fredkin. Un astfel de sistem era considerat până recent ca fiind imposibil de construit, însă o echipă de cercetare formată din experţi ai Universităţii Griffith şi ai Universităţii din Queensland au reuşit să conceapă o metodă prin care procesul de fabricare să fie foarte mult simplificat.

Specialiştii au modificat câteva dintre elementele de bază ale computerelor cuantice, în încercarea de a dezvolta un dispozitiv de calcul mult, care poate fi utilizat cu mai multă uşurinţă. ,,Este ca şi cum am fi construit un zid imens din cărămăzi foarte-foarte mici. Aceasta este logica după care ne ghidăm în proiectarea noilor calculatoare”, a declarat Raj Patel, unul dintre liderii echipei de cercetare implicată în proiectarea microcipului.

Computerele pe care le folosim astăzi se bazează pe prelucrarea unei cantităţi de informaţie, a cărei unitate de măsură este exprimată în biţi. Fiecare dintre aceştia poate ocupa în sistem câte o singură poziţie: 0, respectiv 1. În cazul computerelor cuantice, bitul are dimensiunea unui singur atom şi poate ocupa poziţia 0, 1, dar şi o ,,superpoziţie”, care le înglobează pe celelalte două. Pin urmare, pentru ca aceste dispozitive să funcţioneze, este nevoie ca prin circuitele lor să circule un număr imens de elemente de dimensiuni extrem de mici.

Fredkin gate este un element foarte important al acestui sistem. Într-un astfel de microcip au loc, de fapt, înlocuirile de poziţii dintre biţii cuantici. Dat fiind faptul că aceste procese sunt deosebit de complexe, pentru a le produce este nevoie de utilizarea unui dispozitiv având o structură bazată pe mai multe operaţiuni logice, mai precis cinci. Echipa de cercetare a reuşit să reducă numărul acestora, folosind particule de lumină.

Acestea îi vor ajuta ajuta pe specialiştii să  elaboreze computere cuantice mult mai simple, dar, în acelaşi timp, mult mai performante, în comparaţie cu cele proiectate până în momentul de faţă. La ora actuală, cel mai puternic sistem de calcul din lume se numeşte ,,Tianhe-2″ şi are capacitatea de a reliza până la 34 de trilioane de operaţiuni pe secundă.

Sursa: csmonitor.com

Vă mai recomandăm şi: Drona superinteligentă Typhoon H se găseşte şi în România. Ce poate face – VIDEO

                                   Fermele solare sunt o nouă tendinţă în producţia energetică. 5 dintre cele mai frumoase ferme solare din lume – FOTO

                           Poate să sune telefonul dacă se află într-un cuptor cu microunde? Un EXPERIMENT inedit – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase