Home » D:News » Metoda dovedită ştiinţific care poate încetini îmbătrânirea creierului cu 10 ani

Metoda dovedită ştiinţific care poate încetini îmbătrânirea creierului cu 10 ani

03.31.2016
Metoda dovedită ştiinţific care poate încetini îmbătrânirea creierului cu 10 ani
Subiecţii au avut de rezolvat teste de memorie şi de gândire, timp în care li s-a scanat creierul.

Un studiu publicat în jurnalul Neurology, ce a monitorizat 876 de persoane, de peste 65 de ani, pe parcursul a mai mult de 10 ani, arată că exerciţiile regulate moderate sunt suficiente pentru a încetini cu 10 ani îmbătrânirea creierului, informează CSID.

Subiecţii au avut de rezolvat teste de memorie şi de gândire, timp în care li s-a scanat creierul. 90% dintre aceştia au spus că nu făceau exerciţii deloc, nici măcar uşoare. Exerciţiile uşoare includ yoga şi plimbările pe jos. Printre exerciţiile moderate se numără aerobicul, alergarea şi antrenamentele de tip Calisthenics (o formă de mişcare menită să sporească puterea şi flexibilitatea corpului prin diverse exerciţii, bazându-se doar pe forţa propriu-zisă a organismului), potrivit CSID.

Doctorul Clinton B. Wright, unul dintre autorii studiului, a declarat că numărul persoanelor peste 65 de ani din SUA este în creştere ceea ce înseamnă că, probabil, şi povara problemelor de sănătate mintală pentru sistemul public de sănătate va creşte.

„Studiul nostru arată că, pentru persoanele în vârstă, efectuarea unor exerciţii regulate moderate vor avea rol protector, ajutând la păstrarea abilităţilor cognitive pentru mai mult timp”, a spus Wright.

După 5 ani, cei care sunt activi, chiar şi moderat, îşi vor putea aminti mai multe cuvinte dintr-o listă anume şi vor putea realiza mult mai repede sarcini simple.

„Activitatea fizică este o opţiune atractivă pentru a reduce povara financiară din sistemul public de sănătate deoarece costurile sunt reduse şi nu interferează cu medicamentele. Rezultatele noastre arată că exerciţiile de la moderat la intens îi pot ajuta pe oameni să întârzie îmbătrânirea creierului, dar e nevoie de mai multe cercetări prin studii clinice aleatorii, care să compare programele de exerciţii cu cele de activitate sedentară, pentru a confirma aceste rezultate”, a mai spus dr. Wright, potrivit CSID.