Home » D:News » De ce ne este frică să nu fim înşelaţi

De ce ne este frică să nu fim înşelaţi

Publicat: 03.04.2016
Iubirea este o stare aparte şi ne poate face fericiţi, dar ne poate aduce şi multă suferinţă.

Teama de a nu fi înşelaţi sau indiferenţa partenerului sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă tot mai multe cupluri din România.

„Am întâlnit persoane care iubesc, dar în acelaşi timp se şi chinuie, dragostea pentru ele este un chic. Persoanele respective trebuie să înveţe să lucreze pe chinul respectiv. Nu tot timpul acel chin este datorat partenerului. Teama de a nu fi înşelat nu este problema partenerului, ci este a ta. Dacă eu îţi fac ţie reproşuri, de ceva de care îmi este mie teamă, corect este să spun: Eu am teama ca tu să nu mă înşeli, nu tu eşti un afemeiat şi o să mă înşeli, pentru că aşa sunt toţi bărbaţii”, spune psihoterapeutul Jeni Chiriac pentru Gândul.

Nevoia de a fi iubit, apreciat ne împinge deseori către infidelitate. „Infidelitatea este adesea efectul neînţelegerilor maritale, nu cauza acestora. Partenerii caută în exterior ceva ce lipseşte în interior. De multe ori lucrurile simple, la îndemână: înţelegere, sentimentul că este valorizat, ascultat, apreciat,  nevoia de a se simţi curtată, importantă, nevoia de a trezi pasiune sau de a găsi pasiune. Acestea sunt doar câteva. Ele sunt nevoi ce se cer satisfacute. Lipsa de receptivitate dintre parteneri, lipsa unui limbaj comun prin care aceste nevoi să fie înţelese, ignorarea… sunt motive ce atrag infidelitatea. Uneori chiar absenţa disponibilităţii celuilalt partener de a satisface aceste nevoi constituie un aspect favorizant. Un exemplu ar fi satisfacerea fanteziilor sexuale”, mai spune psihoterapeutul.

De cele mai multe ori, mintea are un rol fantastic, ne poate influenţa corpul, dar şi starea generală. „Este important să nu minimalizăm importanţa cuvintelor noastre, pentru că aşa ne-am putea înţelege mai bine, vizavi de prescripţiile pe care ni le dăm nouă, legat de viaţă sau de anumite atitudini în relaţie cu ceilalţi”, declară psihoterapeutul Jeni Chiriac pentru Gândul.  

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase