Home » D:News » Ce sunt monturile şi cum putem scăpa de ele

Ce sunt monturile şi cum putem scăpa de ele

Publicat: 02.04.2016
Monturile, acele proeminenţe ale degetelor de la picioare, pe lângă că sunt dureroase, ne împiedică să purtăm încălţămintea la care visăm. Medicul ortoped Tarek Nazer spune pentru Gândul cum putem scăpa de această afecţiune.

Monturile apar atunci când vârful halucelui ( aşa este numit degetul mare) migrează spre celelalte degete. “Cauzele nu se cunosc exact, însă sunt anumiti factori favorizanţi: obezitatea, piciorul plat, reumatismul articular, factori ereditari etc. Monturile provoacă dureri şi dificultăţi în a purta încălţăminte, mai ales îngustă, senzaţie de disconfort, inflamaţia pielii şi apariţia diformităţilor degetelor. Încalţămintea ascuţită şi tocurile ajută la avansarea şi accentuarea mai rapida a monturilor, dar nu sunt factori declanşatori”, spune medicul ortoped Tarek Nazer pentru Gândul.

Operaţia se poate efectua oricând. “Nu există o perioadă optimă, sunt însă câteva criterii de care trebuie să ţinem cont. Într-o primă fază se recurge la tratamentul conservator, schimbarea pantofilor, purtarea de orteze, medicaţii antiinflamatoare.  Tratamentul chirurgical este indicat din momentul apariţiei durerilor şi al disconfortului, nu din cauze estetice. După operaţie, în unele cazuri, pacientul trebuie să poarte orteze speciale timp de şase săptămâni. Dacă afară ninge şi e gheaţă pe jos va fi mai greu să meargă cu orteza, dar la fel se întâmplă şi dacă vremea e prea caldă, picioarele transpiră, ceea ce creşte riscul de infecţie”, mai spune medicul ortoped Tarek Nazer pentru Gândul.

Medicul ortoped Tarek Nazer

Există mai mult de 10 tehnici chirurgicale pentru a scapa de monturi. “Medicul decide ce tehnică foloseşte, în funcţie de gradul de deviere şi de unghiurile intermetatarsiene şi metatarsofalangiene. De asemenea, sunt şi metodele minim invazive, care rezolvă monturile în stadiile moderate. Se fac atunci, sub control radiologic, două incizi mici de 1 cm lungime”, declară ortopedul Nazer.

Perioada de recuperare este rapidă, iar pacientul nu se luptă cu durerile. “Această perioadă variază între 2-6 saptamani, în funcţie de tehnica folosită, pacientul poate să calce a doua zi după operaţie, dar folosind orteza specială. Tratamentul chirugical nu trebuie evitat sau întârziat”, spune ortopedul Tarek Nazer.

Sursa: Gândul

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase