Home » D:News » 4 paşi pe care îi poţi urma pentru a evita problemele cu tiroida

4 paşi pe care îi poţi urma pentru a evita problemele cu tiroida

Publicat: 04.04.2016
Dacă nu ai o problemă cu tiroida probabil nu te gândeşti prea mult la această glandă care are rolul de a stimula metabolismul şi temperatura corpului. Dar afecţiunile tiroidei sunt destul de des întâlnite – unii experţi cred că 30% din femei s-ar putea confrunta cu probleme ale glandei tiroide la un anumit punct în viaţă.

Atunci când organismul se confruntă cu o boală autoimună, producţia de hormoni este inhibată. Şi stilul de viaţă (în special stresul sau o dietă nesănătoasă)  pot declanşa afecţiuni ale tiroidei. Hipertiroidismul (tiroida este foarte activă şi produce hormon tiroidian în exces) poate cauza inima să bată mai tare, pierderi bruşte de greutate şi chiar anxietate.

Hipotiroidismul (glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni) poate duce la creştere în greutate, pierderea părului sau oboseală.

Dacă bănuieşti că ai o probleme cu tiroida consultă un medic pentru a primi îngrijirile medicale corespunzătoare. Dar, pe lângă tratamentul medical există câteva mici schimbări ale stilului de viaţă care pot să te ajute să previi bolile tiroidiene. 

Urmează dieta mediteraneană

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face pentru a menţine tiroida sănătoasă este să urmezi o dietă echilibrată. 70% din sistemul nostrul autoimun se află în intestine, sau în mai exact în  sistemul imunitar mucos, cunoscut sub numele de GALT. În momentul în care apar inflamaţii ale mucoasei intestinale se declanşează un răspuns autoimun. Studiile arată că acestea sunt una dintre cauzele declanşării afecţiunilor tiroidei.

Pentru a menţine sub control inflamaţiile, experţii recomandă urmarea dietei mediteraneene. Este important să consumaţi 4-5 porţii de legume şi 3-4 porţii de fructe zilnic, alături de proteine slabe şi peşte gras (somon, hering, anşoa şi macrou). Alte surse de grăsimi sănătoase sunt uleiul de măsline extra-virgin, uleiul de rapiţă presat la rece, uleiul de floarea soarelui, uleiul de şofrănel, uleiul de cocos, de nuci şi de avocado.

Citeşte în continuare pe Csid.ro.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase