Home » D:News » Când depresia este o boală? Semnele care prevestesc această afecţiune descrise de psihoterapeut

Când depresia este o boală? Semnele care prevestesc această afecţiune descrise de psihoterapeut

Când depresia este o boală? Semnele care prevestesc această afecţiune descrise de psihoterapeut
Publicat: 05.04.2016
Uneori, un motiv banal ne poate trimite în ghearele depresiei. Psihoterapeutul Alexandra Siru spune care sunt semnele care prevestesc apariţia acestei afecţiuni.
”Depresia poate fi definită, în sens larg, ca o prăbuşire a dispoziţiei bazale, cu actualizarea trăirilor neplăcute, triste şi ameninţătoare (dispoziţia se prăbuşeşte spre polul durerii, aceasta fiind de natură morală). Dispoziţia este acel tonus afectiv fundamental, bogat în toate instanţele emoţionale şi instinctive, care dă fiecăreia dintre stările noastre sufleteşti o tonalitate agreabilă sau dezagreabilă, oscilând între cei doi poli extremi ai plăcerii şi ai durerii.
 
Trebuie făcută distincţia dintre „depresia normală” şi „depresia boală”. „Depresia normală” (termenul este folosit pentru a evidenţia diferenţele) se referă la sentimentul de tristeţe a cărei cauză o ştim şi a cărei trăire nu ne incapacitează: Sunt tristă pentru că m-a părăsit iubitul, dar îmi văd în continuare de ceea ce am de făcut şi ştiu că pot trece peste asta, iar viaţa merge mai departe. 
 
„Depresia boală” are la bază tot o tristeţe, îi putem şti cauza, dar trăirea acestei tristeţi este exagerată, participarea afectivă este puternică, comportamentul se modifică, putându-se ajunge până la afectarea funcţionalităţii individului: Sunt atât de tristă că m-a părăsit iubitul, încât nu mă pot concentra la lucru, mă gândesc doar la asta, mă simt vinovată, nu sunt bună de nimic de aceea m-a părăsit, nu mai am chef să merg la lucru, de fapt nu mai am chef de nimic, totul este lipsit de sens etc”, afirmă psihoterapeutul Alexandra Siru pentru Gândul.
 
Prăbuşirea
 
 „Depresia boală” este, de fapt, o prăbuşire. “În depresia normală există resurse pentru gestionarea eficientă a unei emoţii negative, astfel încât funcţionalitatea nu este afectată. În depresia boală nu există, aşa că aceasta devine copleşitoare şi antrenenează, ca o avalanşă, o serie întreagă de trăiri negative din care individul simte că nu poate ieşi. Persoana simte că se adânceşte tot mai mult şi mai mult, iar această stare devine singura preocupare, fapt ce atrage după sine neglijarea tuturor aspectelor vieţii”, spune psihoterapeutul Alexandra Siru.
 
Apariţia depresiei
 
Depresia este o stare patologică marcată de o tristeţe profundă, durabilă, puţin sensibilă la reconfortare, însoţită de durere morală, pierdere a stimei de sine şi o încetinire a funcţiilor psiho-motorii. Depresia se evidenţiază prin culpabilitate şi devalorizare, sentimente de care persoana se simte „roasă pe interior”.
 
Citeşte continuarea în Gândul.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase