Home » D:News » NASA a salvat telescopul Kepler, după starea de urgenţă care s-a instalat pe neaşteptate. Cauza rămâne o enigmă – FOTO

NASA a salvat telescopul Kepler, după starea de urgenţă care s-a instalat pe neaşteptate. Cauza rămâne o enigmă – FOTO

Publicat: 12.04.2016
Telescopul Kepler al NASA a fost salvat de la dezastru, după ce o problemă necunoscută a lăsat nava să plutească în spaţiu la 120 de milioane de kilometri de Pământ.

Recent, NASA a anunţat că telescopul Kepler a intrat într-un mod de urgenţă, din condiţii de siguranţă (EM). Cauza problemei cu care se confrunta telescopul spaţial era necunoscută.

„În timpul unui contact regulat, joi, 7 aprilie, inginerii de misiune au descoperit operaţiunile navei spaţiale Kepler conform cărora nava a intrat în modul de urgenţă (EM). Acest modul de urgenţă EM este cel mai slab modul de funcţionare şi consumă  intensiv combustibil. Recuperarea din EM este prioritatea echipei în acest moment”, citează NASA într-o declaraţie.

Dar acum, agenţia a anunţat că telescopul Kepler şi-a revenit. Din păcate, cauza problemei nu este încă clară, deci Kepler nu este complet în afara pericolului. Nava spaţială a ajuns la o stare stabilă şi a trecut într-un modul ce consumă mai puţin combustibil. Oamenii de ştiinţă vor investiga nava în această săptămână pentru a încerca să afle cauza care a declanşat problema.

„Evenimentul anomaliei de EM este primul cu care nava spaţială Kepler s-a întâlni în ultimii şapte ani de când se află în spaţiu”, citează NASA, în ultima sa declaraţie, adăugând că inginerii implicaţi în desfăşurarea misiunii „vor rămâne vigilenţi”.

Sursa foto: NASA

NASA a detectat pentru prima oară problema când oamenii de ştiinţă au încercat să indice traseul navei spre mijlocul Căii Lactee, pentru o nouă rundă de observaţii. Având în vedere caracterul grav al problemei, NASA a alocat accesul prioritar echipei Kepler la Deep Space Network, care este reţeaua de comunicaţii pe bază de pe Pământ folosită pentru a comunica cu nave spaţiale din Sistemului Solar. Chiar şi folosind aceste mecanisme de control extrem de sofisticare şi performante, comunicarea cu nava a durat 13 minute, din cauza distanţei faţă de Pământ.

Kepler a fost lansat în 2009 cu misiunea de a găsi planete dincolo de sistemul solar, folosind metoda de tranzit. Această metodă constă în observarea adânciturilor din stelele îndepartate şi a planetelor care le stau în faţă. Prin intermediul acestei metode, nava a găsit mii de potenţiale exoplanete, mult mai multe decât orice alt telescop de urmărire a planetelor.

În 2012, telescopul Kepler şi-a sfârşit misiunea, dar a continuat să găsească planete dincolo de sistemul solar. La începutul acestui an, 100 de noi planete au fost identificate ca parte a acestei misiuni secundare.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi următoarele articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase