Home » D:News » Decizia luată de trupa Taxi după scandalul apărut în jurul melodiei ”Despre smerenie”

Decizia luată de trupa Taxi după scandalul apărut în jurul melodiei ”Despre smerenie”

Decizia luată de trupa Taxi după scandalul apărut în jurul melodiei ”Despre smerenie”
Publicat: 13.04.2016
Trupa Taxi a lansat pe 7 aprilie un videoclip despre smerenie, împreună cu "prieteni" faimoşi, adică mai multe celebrităţi din România.

Trupa Taxi a anunţat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook că respectă decizia folcloristului Grigore Leşe care apare în videoclipul „Despre smerenie”, şi că retrage clipul de pe Youtube în care apare rapsodul, urmând ca o nouă variantă a filmuleţului, fără Leşe, să apară după Paşte.

Într-o notă de presă publicată pe contul de Facebook al formaţiei Taxi, trupa mai menţionează că acest gest nu este unul de „retragere” sau „răzgăndire”, ci unul de respect faţă de decizia retragerii lui Grigore Leşe. De asemenea, trupa Taxi îşi susţine în continuare credinţa în melodia „Despre smerenie” punctând că va reveni cu noua variantă a videoclipului.

„Respectăm decizia domnului Grigore Leşe de a se retrage din videoclipul „Despre smerenie”. Drept care retragem videoclipul de pe YouTube. Vom reveni – după Paşte – cu o variantă în care domnul Leşe nu va mai fi inclus. Dorim să vă asigurăm că nu ne retragem, nu ne răzgândim. Credem cu tărie în „Despre smerenie” şi vom reveni – cu siguranţă – cu noua variantă a videoclipului. Vă mulţumim!”, a motivat formaţia pe pagina oficială de Facebook.

Trupa Taxi a lansat pe 7 aprilie un videoclip despre smerenie, împreună cu „prieteni” faimoşi, adică mai multe celebrităţi din România. Melodia pledează pentru modestia creştină, în care vedetele repetă pe rând „Dumnezeu preferă lemnul si spaţiile mici”.

„Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mântuirii Neamului Românesc era gata/ Iar eu… m-am dus la catedrală, de dimineaţă, să-l caut pe Dumnezeu” – este începutul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formaţiei.

Autor al melodiilor şi versurilor Taxi, Dan Teodorescu se foloseşte de un pretext, cel al visului, pentru a-şi exprima crezul că Dumnezeu sălăsluieşte în spaţiile intime căutate de cei credincioşi. În videoclipul respectiv apăreau Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Trupa Taxi îşi urmează drumul propriu, exprimându-şi stările, părerile, punctele de vedere cu sinceritate şi simplitate, în stilul caracteristic. Umorul şi ironia fină sunt marca formaţiei. Piesa-manifest „Despre smerenie” emoţionează şi pune pe gânduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu îndulceşte tema extrem de serioasă a cântecelului: smerenia creştină. Trupa Taxi se opune într-un mod comic opulenţei şi oferă un moment de reflecţie prin acest cântec.

„Şi pân’ la urmă l-am găsit într-o biserică din lemn/ E una undeva pe-un deal (…) Şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici/ Eu cred că Dumnezeu preferă lemnul/ Lemnul şi spaţiile mici”, aşa se termină visul lui Dan Teodorescu, pe care, apoi, în versuri, încearcă să-l desluşească. De altfel, videoclipul piesei, impresionant prin personalităţile şi vedetele care fredonează sau recită refrenul melodiei se încheie cu un citat din Biblie: „Pe preoţii cei din voi îi rog (…): Păstoriţi turma Lui Dumnezeu (…) nu pentru câştig urât, ci din dragoste; (…) şi voi, fiilor duhnovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie” (Petru, 5, 1-5).

Cel mai nou videoclip Taxi, „Despre smerenie”, a fost lansat joi seară, 7 aprilie, pe contul de Facebook al trupei la ora 19:00, iar clipul a fost disponibil pe YouTube, la link-ul https://youtu.be/HSg2qfYkB8I până în momentul retragerii trupei.

Vineri, o zi mai târziu, piesa a adunat 114.000 de vizualizări pe YouTube, 1.700 de like-uri şi 2.000 de share-uri – pe pagina de Facebook a trupei. Până sâmbătă, 9 aprilie, vizualizările pe YouTube au ajuns la aproximativ 350.000, like-urile au crescut pănă la 2.500, iar piesa a fost share-uită, în total, de aproximatv 3.000 de ori.

Înregistrările audio şi video au fost realizate la Fat Studios şi FX International, iar montajul este semnat de Tudor Olaru, potrivit unui comunicat de presă al trupei.

În afară de Dan Teodorescu (voce, chitară acustică), din trupa Taxi mai fac parte Vicky Sava (voce), Daria Corbu (voce), Darius Neagu (tobe), Kerezsi Csongor (chitară bas), Cantemir Neacşu (chitară) şi Mugurel Coman (clape).

Piesa „Despre smerenie” a trupei Taxi pledează pentru modestia creştină, potrivit mai multor declaraţii făcute în spaţiul public de către membrii formaţiei. 33 de celebrităţi din România repetă în videoclip versul percutant „Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici”, alături de solistul Dan Teodorescu. Cântecelul a iscat un val de controverse, rumoare, elogii, reacţii agresive, între unele feţele bisericeşti ce laudă piesa şi alţii, înalţi prelaţi din Biserica Ortodoxă Română, care critică mesajul melodiei.

Piesa a fost interpretată de publicul larg drept un manifest împotriva ridicării edificiului opulent al Catedralei Mântuirii Neamului. Ţinta melodiei nu a fost însă atât de tranşantă: Trupa Taxi declară că a compus un cântecel menit să militeze cu umor şi candoare împotriva trufiei, ostentaţiei şi vanităţii detectabile în lumea pestriţă de azi. Celebrităţile au făcut front comun pe paginile personale de Facebook, reacţionând la rumoarea stârnită de piesa trupei Taxi „Despre smerenie”.

„Piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc”. „Eu cred (nu spun că ştiu) că Dumnezeu preferă simplitatea şi modestia.”, a declarat într-un mesaj postat, luni, pe Facebook solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu.

Rapsodul Grigore Leşe a cerut să fie scos din videoclipul piesei „Despre smerenie”, cântăreţul motivându-şi decizia cu argumentul că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului. Leşe şi-a motivat alegerea în declaraţile acordate presei cu argumentul că nu vrea să se ralieze interpretării ce a fost dată de publicul larg melodiei „Despre smerenie”. Grigore Leşe a băgat de seamă că piesa a fost interpretată drept un manifest împotriva ridicării Catedralei Mântuirii Neamului. Cântăreţul şi folcloristul Grigore Leşe a afirmat cu tărie că nu a dezaprobat niciodată construcţia acestei Catedrale.

Pe de altă parte, managerul de PR al formaţi Taxi a expus într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al trupei faptul că Grigore Leşe a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – „Despre smerenie”, înainte de a da curs invitaţiei de a filma.

Mesajul integral publicat de reprezentantul trupei Taxi pe 10 aprilie a fost: „Notă de presă – referitoare la participarea domnului Grigore Leşe în proiectul „Despre smerenie” Prin prezenta dorim să vă comunicăm faptul că domnul Grigore Leşe a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – „Despre smerenie”, înainte de a da curs invitaţiei de a filma. 1. În data de 14.03.2016 domnia sa a primit pe email textul piesei şi lista participanţilor confirmată în acel moment. 2. În data de 22.03.2016 domnul Grigore Leşe a venit la studio. Înainte de a-şi da acordul final pentru a înregistra, a fost invitat să asculte piesa şi să urmărească filmările realizate până în acel moment. După ce a ascultat piesa şi a vizionat filmările, domnul Leşe a intrat în studio pentru înregistrările audio şi video. Vă mulţumim, În numele trupei Taxi!”

Melodia trupei Taxi a iscat nu doar discuţii şi dezbateri aprinse, aceasta a inflamat spiritele la propriu, un tânăr arzând în semn de protest cartea „Frumoasele străine” a lui Mircea Cărtărescu, scriitorul fiind criticat pentru apariţia sa în videoclip.

Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a încărcat pe 8 aprilie un clip în care arde fără părere de rău o carte semnată de Mircea Cărtărescu. Ulterior, scriitorul a reacţionat pe Facebook prin mai multe mesaje în care a apărat melodia „Despre smerenie”, precum şi mesajul transmis de aceasta.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase