Home » D:News » Bancnota de un trilion de dolari şi povestea ei incredibilă – FOTO

Bancnota de un trilion de dolari şi povestea ei incredibilă – FOTO

Publicat: 10.05.2016
Economia statului african şi-a revenit, dar vor mai trece probabil mulţi ani până ce se va putea reintroduce dolarul zimbabuean ca monedă unică.

O bancnotă de un trilion de dolari pare mai mult glumă decât realitate, dar ea a existat ani buni în statul african Zimbabwe, când inflaţia a atins un nivel aproape ireal, de 230.000.000%, scrie Business Magazin.

Inflaţia a atins un nivel aproape ireal, de 230.000.000%, astfel încât Banca Centrală a fost obligată, pentru scurt timp, să printeze chiar şi bancnota de 10 trilioane de dolari zimbabueni.

Care era însă valoarea bancnotei de un trilion de dolari? În jur de 30 de eurocenţi.

Se întâmpla la începutul anului 2009, atunci când Zimbabwe s-a confruntat cu cea mai mare criză financiară din istoria sa. Preţurile se schimbau de la minut la minut, iar oamenii intraseră într-o stare de neputinţă, potrivit Business Magazin.

„Trebuia să plăteşti cafeaua înainte de a o consuma, pentru că în doar 5 minute preţul putea să fie mai mare”, a declarat celor de la CNN omul de afaceri Shingi Minyeza.

Soluţia aleasă în extremis a fost introducerea mai multor valute oficiale în circulaţie, precum dolarul american, yenul sau randul, moneda sud-africană.

„Am trecut pe un sistem multivalutar pentru a stabiliza economia, iar inflaţa a scăzut aproape la zero”, povesteşte guvernatorul Băncii Centrale, John Mangudya. „A fost ceva magic”.

Sursa: Business Magazin

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase