Home » D:News » 5 Cele mai frecvente motive ale dezastrelor aeriene – VIDEO

5 Cele mai frecvente motive ale dezastrelor aeriene – VIDEO

5 Cele mai frecvente motive ale dezastrelor aeriene – VIDEO
Publicat: 21.05.2016
Multiplele noutăţi despre accidentele teribile, care au loc în aer, ridică întrebări cu privire la siguranţa aeronavelor şi ameninţarea terorismului.

Dar, până să se cunoască rezultatele experitizelor vă propunem o listă cu 5 cele mai frecvente motive ce pot provoca un accident aerian.

1. Eroarea pilotului

Deşi aeronavele sunt considerate cel mai sigur mijloc de transport, proporţia accidentelor cauzate de o eroare de pilotaj a crescut la aproximativ 50%. Aeronavele sunt maşini complexe, care necesită o concentrare şi expertiză. Din cauza erorii unui pilot şi anume că nu a programat corect computerul vital de gestionare a zborului (CMP) sau pentru o eroare de calcul a puterii de a ridica carburantul necesar se pot întâmpla catastrofe.

În timp ce astfel de erori sunt regretabile, este important să ne amintim că pilotul este ultima şansă şi soluţie de scăpare atunci când lucrurile merg prost. În ianuarie 2009, un Airbus A320 a lovit un stol de gâşte deasupra New York City. Fără nicio putere, căpitanul, Chesley Sullenberger, a trebuit să cântărească o serie de opţiuni şi să acţioneze rapid. Cu ajutorul experienţei sale de zbor şi cunoaşterii opţiunilor de manipulare a avionului, el a ales să ducă aeronava în râul Hudson. Cei 150 de pasageri nu au fost salvaţi de calculatoare sau de orice alt sistem automatizat. Ei au fost salvaţi de către cei doi piloţi.

2. Defecte mecanice

Defecţiunile echipamentului reprezintă aproximativ 20% din cauzele accidentelor aviatice. Chiar dacă motoarele sunt mult mai fiabile în ​​prezent decât au fost cu o jumătate de secol în urmă, acestea mai suferă ocazional eşecuri catastrofale.

O navă Qantas A380, care transporta 459 de pasageri şi echipajul, a suferit o defecţiune a motorului deasupra Batam Island, Indonezia. Graţie îndemânării piloţilor, avionul a aterizat în condiţii de siguranţă.

3. Condiţiile climatice

Vremea nefavorabilă cauzează aproximativ 10% din catastrofele aeriene. Deşi navele sunt dotate cu o serie de aparate electronice sofisticate precum busole giroscopice, navigaţie şi date despre vreme de la satelit, aeronavele nu pot face faţă furtunilor, zăpadă şi ceaţă. În decembrie 2005, avionul de la Southwest Airlines 1248, care zbura de la Aeroportul Internaţional Baltimore-Washington la Aeroportul Internaţional Chicago-Midway, a încercat să aterizeze pe timp de furtună şi zăpadă. Avionul a derapat de pe pistă şi s-a prăbuşit într-un şir de maşini, omorând un bebeluş.

4. Sabotaj

Aproximativ 10% din dezastrele din aer sunt cauzate de sabotaj. Precum în cazul fulgerelor, riscul prezentat de sabotaj este mult mai mic decât mulţi ar crede. Cu toate acestea, au existat numeroase atacuri spectaculoase şi şocante de către sabotori. În septembrie 1970 a avut loc deturnarea  avioanelor de pasageri de la Dawsons Field din Iordania. Acesta a fost un moment de cotitură în istoria aviaţiei care a determinat o revizuire a securităţii. Sabotorii erau adepţi ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, iar cele trei avioane au fost aruncate în aer în văzul presei din întreaga lume.

În ciuda îmbunătăţirilor şi revizuirii sistemului de securitate, astfel de pericole există şi astăzi.

5. Alte forme de erori umane

Pierderile rămase sunt atribuite altor tipuri de erori umane, cum ar fi greşelile făcute de controlorii de trafic aerian, erorile dispecerilor, a hamalilor, a celor care alimentează cu combustibil nava sau greşelile inginerilor de întreţinere. Necesitatea de a lucra în schimburi lungi şi obositoare poate determina inginerii de întreţinere să facă greşeli cu un potenţial catastrofal.

În 1990, o explozie de parbriz a unui avion British Airways, aproape că a costat viaţa căpitanului aeronavei. Conform investigaţiei accidentului, aproape toate cele 90 de şuruburi de fixare ale parbrizului „erau mai mici decât diametrul specificat”. Inginerul responsabil de întreţinera şi montarea noului parbriz a selectat şuruburi de dimensiuni greşite. Inginerul nu a dormit prea bine şi a făcut lucrările de înlocuire a parbrizului în perioada când ceasul biologic al corpului său dorea ca el să doarmă, un moment în care raţionamentul şi judecata sunt dezechilibrate.

Informaţiile au fost scrise într-un articol original de Simon Ashley Bennett, directorul Unităţii Civile de Siguranţă şi Securitate (CSSU) de la Universitatea din Leicester.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase