Home » D:News » Statele Unite au restituit Italiei o scrisoare veche de peste 500 de ani

Statele Unite au restituit Italiei o scrisoare veche de peste 500 de ani

Statele Unite au restituit Italiei o scrisoare veche de peste 500 de ani
Publicat: 22.05.2016
Documentul a fost scris la un an după debarcarea lui Columb în arhipeleagul Bahamas şi era adresată Isabellei de Castilia şi lui Ferdinand de Aragon, suveranii catolici spanioli în serviciul cărora se afla navigatorul genovez.

O scrisoare publicată în 1493 care descrie descoperirea Americii de către Cristofor Columb, regăsită în Biblioteca Congresului American din Washington după ce fusese furată din Florenţa, a fost restituită miercuri Italiei, a anunţat administraţia SUA.

Scrisoarea a jucat un rol cheie în răspândirea veştii în Europa şi conţine detalii despre călătoria lui Columb. Ea a fost scrisă pe mare, în februarie 1493, în timp ce exploratorul se întorcea în Europa. Scrisoarea este datată 4 martie 1493, momentul în care Columb a debarcat la Lisabona. La scurt timp după sosirea în Andaluzia, ea a fost imprimată şi trimisă în Spania, Italia, Franţa, Elveţia şi Ţările de Jos. Unsprezece astfel de ediţii printate au fost publicate în 1493 şi alte şase între 1494 şi 1497, toate având astăzi o valoare inestimabilă.

Primele două ediţii au fost imprimate de tipograful Stephan Planck la Roma. Un exemplar dintre acestea a fost păstrat la Bibilioteca  Riccardiana din Florenţa, de unde a fost furată şi înlocuită cu o copie, la o dată necunoscută. Descoperirea falsului a avut loc în 2010 şi, în urma anchetei desfăşurate, s-a aflat că un anticar din New York cumpărase în 1990 scrisoarea de la un vânzător anonim. La sfârşitul anului 1992 scrisoarea a fost vândută la licitaţie cu 300.000 de dolari unui colecţionar privat, care ulterior a donat-o Bibliotecii Congresului SUA. Ancheta italo-americană lansată oficial în 2012 a confirmat ipoteza furtului şi înlocuirea documentului, iar apoi a constatat prezenţa originalului la Washington.

Scrisoarea a fost restituită miercuri în cadrul unei ceremonii organizate la Biblioteca Angelica din Roma, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului american al Justiţiei, informează France Presse.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase