Home » D:News » Ce este meldonium, substanţa interzisă pentru care lotul României de kaiac canoe nu mai merge la Olimpiadă? ”Este o tragedie pentru sport”

Ce este meldonium, substanţa interzisă pentru care lotul României de kaiac canoe nu mai merge la Olimpiadă? ”Este o tragedie pentru sport”

Ce este meldonium, substanţa interzisă pentru care lotul României de kaiac canoe nu mai merge la Olimpiadă? ”Este o tragedie pentru sport”
Publicat: 27.05.2016
Lotul României de kaiac canoe a fost depistat pozitiv cu meldonium.

Este vorba nu numai de componenţii celor patru bărci care ar fi urmat să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Rio, ci de toţi componenţii loturilor feminine şi masculine de seniori, potrivit TVR. Pe lângă canotori, a fost depistată pozitiv şi atleta Daniela Stanciu, calificată la JO 2016 la săritura în înălţime.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat  că vestea reprezintă o veritabilă „tragedie” şi că va fi demarată o anchetă în regim de urgenţă pentru a se afla cum au ajuns sportivii în posesia medicamentului interzis.

„În afara celor doi prinşi anterior, mai sunt alţi 7 sportivi calificaţi la Rio din lotul de kaiac canoe care au fost depistaţi pozitiv cu meldonium. Este o tragedie pentru sport şi o veste dezarmantă. Vom demara o anchetă, pentru că noi credem că sunt oameni din anturajul sportivilor care le furnizează acest medicament”, a declarat Ioan Dobrescu, citat de TVR. 

Meldonium este o substanţă antiischemică, ceea ce înseamnă că ajută irigarea la nivelul membrelor şi creierului. Se foloseşte în special în medicamentele pentru tratarea problemelor de inimă şi circulaţie a sângelui.

Meldonium (Mildronat sa Quaterin) este fabricat de Grindeks, o companie farmaceutică din Letonia.

În 2005, au apărut primele teste care au arătat că meldonium, combinat cu lisinoprin, un inhibitor al unei enzime, este eficient în tratarea insuficienţei cardiace. De asemenea, această combinaţie poate îmbunătăţi calitatea vieţii, capacitatea de efort fizic şi mecanismele circulaţiei periferice ale bolnavilor cronici de inimă. Folosit în alte combinaţii, cu metformin, de pildă, are efecte benefice asupra bolilor neurologice şi asupra diabetului. Se foloseşte, de asemenea, în tratamentul convulsiilor sau al alcoolismului.

Studiile recente arată că substanţa poate îmbunătăţi capacitatea de învăţare şi memorare. Meldonium este unul dintre cele mai exportate produse ale Letoniei şi poate fi obţinut cu uşurinţă în Rusia, Ucraina, Moldova, Belarus, Azerbaidjan şi Armenia.

Cel mai mare scandal de dopaj din sportul românesc a explodat! Toţi componenţii loturilor de kaiac canoe au fost depistaţi pozitiv cu meldonium, nu doar componenţii celor 4 bărci calificate la Jocurile de la Rio.  În plus, va rămâne acasă şi atleta Daniela Stanciu  care a căzut victimă aceleiaşi substanţe. – See more at: http://stiri.tvr.ro/soc-in-sportul-romanesc-toti-componentii-loturilor-de-seniori-de-la-kaiac-canoe-depistati-pozitiv_74657.html#sthash.pTJ1CQHb.dpuf
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase