Home » D:News » Probleme în comuna naistului Gheorghe Zamfir după ce rădăcinile arborilor seculari au fost retezate – FOTO

Probleme în comuna naistului Gheorghe Zamfir după ce rădăcinile arborilor seculari au fost retezate – FOTO

Probleme în  comuna naistului Gheorghe Zamfir după ce rădăcinile arborilor seculari au fost retezate – FOTO
Publicat: 01.06.2016
Proiectul este finanţat din fonduri europene, iar startul lucrărilor a fost dat anul trecut.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj a deschis o anchetă după ce în comuna Stejari – comuna natală a mamei naistului Gheorghe Zamfir, angajaţii unei firme de construcţii au efectuat săpături la rădăcina unor arbori declaraţi monument al naturii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Galerie foto

vezi galeria
5 foto

Localnicii din Stejari îi acuză pe salariaţii unei firme din Târgu-Jiu că au distrus cei doi arbori seculari-monument al naturii, protejaţi de lege, de pe raza comunei. Proiectul este finanţat din fonduri europene, iar startul lucrărilor a fost dat anul trecut.

Marţi însă, muncitorii au săpat la rădăcina stejarilor, vechi de 700 de ani, pentru a trece pe sub aceştia viitoarea conductă de canalizare a localităţii în care naistul Gheorghe Zamfir a fost desemnat cetăţean de onoare, în 2012. Cetăţenii au observat că rădăcinile au fost distruse şi au oprit lucrările, punându-se în faţa excavatorului care a săpat de-o parte şi de alta a copacilor.

Primarul localităţii, Ştefan Lupu, a declarat că muncitorii au respectat proiectul.

“Nu s-a făcut nicio pagubă. Chiar nu s-a săpat sub ei, am fost acolo şi am liniştit cetăţenii. Erau unii alarmaţi că le dispare simbolul localităţii, dar de fapt erau doar cei incitaţi de unii, alţii, care erau şi «cu o bere două la bord». Am atras atenţia firmei să continue lucrările, dar dincolo de stejarii seculari, asta până proiectantul şi specialiştii de la Consiliul Judeţean Gorj vor lua o decizie în acest sens. Oricum, cu conducta nu se poate trece în zonă, deoarece pe o parte este drumul judeţean şi pe alta conducta de gaze şi cea de apă. Oricum, nu este nimic important. Constructorul ştia că nu are voie să se apropie de stejari şi nici nu a făcut asta. Oricum firma a respectat proiectul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Stejari, Ştefan Lupu.

Un localnic, Robert Păiuş, s-a declarat revoltat de faptul că autorităţile locale au fost indiferente în faţa dezastrului.

,,Primarul era în campanie electorală, în loc să supravegheze lucrările la canalizare, mai ales că ştia că se ajunsese cu săpăturile lângă stejarii seculari. Avem un singur monument protejat în comună, iar primarului şi viceprimarului nu le pasă de acesta. Mai mult, dacă era după ei, conducta putea să treacă prin stejari, numai să vadă electoratul că în localitate se munceşte”, a spus acesta.

Investiţia realizată din fonduri europene se ridică la patru milioane de lei.

Marţi, la faţa locului au venit şi poliţiştii din Stoina. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj au anunţat că la adresa firmei s-a făcut o reclamaţie pentru distrugere. Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, a menţionat, pentru MEDIAFAX, că în urma cercetărilor, organele de anchetă vor lua măsurile care se impun.

Ancheta are loc, după ce luna trecută, aceiaşi angajaţi au spart conducta de gaze a localităţii. Pentru distrugerile anterioare, firma de construcţii care realizează investiţia de patru milioane de lei, cu fonduri obţinute prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, a mai fost amendată cu 1.500 de lei.

Numele comunei Stejari provine chiar de la copacii impunători.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase