Home » D:News » Alţi TORŢIONARI deconspiraţi. Marian Petrescu şi Gheorghe Boştină, vinovaţi de moartea a 205 deţinuţi politic

Alţi TORŢIONARI deconspiraţi. Marian Petrescu şi Gheorghe Boştină, vinovaţi de moartea a 205 deţinuţi politic

Publicat: 30.06.2016
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului cere urmărirea penală a altor doi torţionari pentru crime împotriva umanităţii.

Fostul comandant al Penitenciarului Galaţi, colonelul în rezervă Marian Petrescu, şi fostul locţiitor politic al Penitenciarului Galaţi, generalul maior în rezervă Gheorghe Boştină, sunt suspectaţi că împreună s-ar face vinovaţi de moartea a 205 deţinuţi politic pe care i-ar fi supus unui regim de exterminare.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului cere urmărirea penală a doi noi torţionari, Marian Petrescu şi Gheorghe Boştină, împreună fiind suspectaţi de moartea a 205 deţinuţi politic.

Directorul executiv al IICCMER, Radu Preda, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că fostul comandant al Penitenciarului Galaţi, colonelul în rezervă Marian Petrescu, şi fostul locţiitor politic al Penitenciarului Galaţi, generalul maior în rezervă Gheorghe Boştină, aflaţi încă în viaţa, potrivit datelor de la evidenţa populaţiei, sunt suspectaţi de crime împotriva umanităţii, motiv pentru care Institutul a sesizat Parchetul pentru începerea urmăririi penale. Potrivit lui Radu Preda, tratamentul la care cei doi i-ar fi supus pe deţinuţi poate fi asimilat unui regim de exterminare.

CITEŞTE AICI INVESTIGAŢIA GÂNDUL DESPRE OAMENII CARE AU CONDUS „PENITENCIARELE MORŢII”

Fostul comandant al Penitenciarului Galaţi, Marian Petrescu, este suspectat de moartea a 104 persoane, iar fostul locţiitor politic, de decesul a cel puţin 100 de oameni. Sesizarea a fost înaintată pe baza unor mărturii care indică faptul că, în perioada în care cei doi au deţinut funcţii de conducere, deţinuţii politic au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, prin înfometare, sancţiuni disciplinare aplicate excesiv şi condiţii extrem de grele de muncă.

Cum a început totul

În urmă cu exact doi ani, în iulie 2013, Gândul îl găsea pe unul dintre cei mai cumpliţi călăi ai României. Alexandru Vişinescu, în vârstă de 91 de ani, care acum încearcă să treacă drept un bătrânel cumsecade pe străzile din centrul Bucureştiului, a condus închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat. Numeroşi deţinuţi politici şi-au pierdut viaţa acolo în urma instituirii unui regim de teroare.

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, lista foştilor torţionari din perioada comunistă. La acea dată, am identificat 35 de comandanţi de penitenciare care în perioada ’47-’65 au condus temniţele comuniste unde au fost încarceraţi liderii PNŢ şi PNL epuraţi de regimul comunist. Peste 100.000 de deţinuţi consideraţi de regimul comunist inamici ai statului au decedat în închisorile din România într-un singur deceniu.

Reporterii Gândul au reuşit în urmă cu trei ani să-l găsească şi să vorbească cu Alexandru Vişinescu.

VEZI AICI DOSARUL COMPLET

Povestea ultimului supravieţuitor de la Râmnicu Sărat: „După 40 de zile de greva foamei, a murit. A murit acolo lângă mine”

LISTA TORŢIONARILOR CARE TRĂIESC. Dosarele de penitenciar ale lui Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu duc la torţionarul Vişinescu

 

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase