Home » D:News » Ce este lipomul şi când trebuie operat

Ce este lipomul şi când trebuie operat

Ce este lipomul şi când trebuie operat
Publicat: 02.07.2016
Lipoamele, acele modificări inestetice ale pielii, ne pot invada corpul la orice vârstă. Dermatologul Viviana Iordache spune pentru Gândul de ce e necesar, în anumite situaţii, să ajungem pe masa de operaţie.

Lipomul este o formaţiune tumorală subcutanată, benignă, constituită din grăsime şi un înveliş fibros. Deşi cresc încet, unele pot ajunge în ani şi la 6-7 cm. “Lipoamele pot să apară oriunde pe corp şi de cele mai multe ori devin vizibile. Cele de pe scalp se pot confunda cu chisturile sebacee.

Există şi angiolipoame puternic vascularizate. Acestea sunt sensibile la variaţiile de temperatură. Tipul acesta de lipom trebuie operat”, spune Viviana Iordache pentru Gândul.

Lipomele care dau dureri sunt de obicei prost delimitate şi apar la femei. Lipomatoza familială este afecţiunea genetică în care adultul este nevoit să se confrunte cu o invazie de lipoame. “Marea majoritate sunt inofensive, dar urâte. Cele care în creştere apasă pe nerv şi devin dureroase, se operează imediat, celalalte la cerere.

Nu putem preveni apariţia sau creşterea lipomului. În general, îndepărtarea lor se face prin două căi:

1. Topirea cu deoxicolat şi fosfatidilcolină. Metoda nu lasă cicatrici, este blândă, dar temporară. Nu putem topi întotdeauna şi cămaşa fibroasă, aşa că pot recidiva.

2. Excizia chirurgicală este o intervenţie dermatologică cu anestezie locală. În urma ei rămâne un semn, mult mai mic decât lipomul. Când lipoamele au crescut mult, după intervenţie poate să rămână o groapă, care se va estompa treptat”, precizează Viviana Iordache pentru Gândul.

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase