Home » D:News » 10 factori care încetinesc metabolismul

10 factori care încetinesc metabolismul

10 factori care încetinesc metabolismul
Publicat: 08.07.2017
Metabolismul este procesul prin care organismul nostru consumă energia asigurată de alimente, iar un metabolism intens va avea mai multe arderi şi o conversie mai mică de grăsime, în timp ce în cazul unui metabolism lent, se vor depune mai multe grăsimi şi arderile vor fi mai reduse.

O serie de factori influenţează rata metabolismului, însa doar unii dintre ei pot fi modificaţi.

Potrivit CSID, aceştia sunt factorii care încetinesc metabolismul.

1. Genele

Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor din organism prin care nutrienţii sunt descompuşi şi transformaţi în energie. Dacă organismul tău arde grăsimile cu dificultate este posibil să fi moştenit această problemă de la părinţii tăi, prin intermediul genelor.

Ce poţi face: Din moment ce nu-ţi poţi schimba genele, este important să te concentrezi pe obiceiurile tale şi pe stilul de viaţă. Sportul este considerat una din cele mai bune metode pentru a accelera metabolismul. Cu cât ai o viaţă mai activă, cu atât muşchii consumă mai multe calorii. Încearcă să faci zilnic mişcare pentru cel puţin 30 de minute.

2. Hormonii

Hormonii ar putea fi o cauză a metabolismului lent – un dezechilibru hormonal poate influenţa modul în care este folosită energia. Asta ar putea explica lipsa de energie pe care o resimt multe persoane. Cantitatea de testosteron, hormon prezent atât la barbaţi, cât şi la femei, scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Alte afecţiuni, precum hipotiroidism, hipertiroidism sau diabetul pot influenţa metabolismul. Stresul elibereză hormoni care încetinesc metabolismul.

Ce poţi face: Dacă te confrunţi cu una dintre aceste afecţiuni, urmează cu atenţie tratamentul prescris de doctor. Încearcă să te stresezi cât mai puţin.

3. Lipsa somnului

Un program de somn adecvat este esenţial pentru a menţine metabolismul activ. Somnul reglează metabolismul, dar şi multe alte funcţii din organism, inclusiv starea psihică. Când ai un program haotic sau pierzi nopţile, este dificil pentru organismul tău să folosească energia corect. Lipsa somnului poate favoriza şi apariţia unor afecţiuni precum diabetul şi obezitatea.

Ce poţi face: Cei mai mulţi dintre adulţi au nevoie de 7-9 ore de somn. Dacă dormi mai puţin de 7 ore pe noapte, încearcă să-ţi reglezi somnul timp de o săptămână şi efectele nu vor întârzia să apară.

4. Dietele extreme

Modul în care slăbeşti contează. Dacă nu mănânci suficient, metabolismul tău leneveşte. Dietele extreme, în special dacă mergi şi la sală în acest timp, îţi învaţă corpul să reziste cu mai puţine calorii. Asta poate să se întoarcă împotriva ta. Reducând prea mult numărul caloriilor (sub 1.200, în cazul femeilor), metabolismul va încetini considerabil şi va începe să ardă din caloriile rezervate muşchilor, pentru a face rost de energie.

Ce poţi face: Deşi s-ar putea să dureze mai mult timp, optează pentru o dietă realistă, nu una drastică.

5. Sarea de mare

Sarea de mare este favorita bucătarilor şi a gurmanzilor. O vei găsi cu siguranţă în meniul restaurantelor de top. Problema este că această sare nu are iod, iar tiroida ta are nevoie are nevoie de iod pentru a-ţi regla metabolismul.

Ce poţi face: Încearcă să foloseşti din când în când sarea de masă, care conţine iod. Poţi consuma şi alimente bogate în iod, cum ar fi creveţii.

Citeşte continuarea în CSID!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase