Home » D:News » Efectul uriaş pe care îl are consumul de peşte gras

Efectul uriaş pe care îl are consumul de peşte gras

Efectul uriaş pe care îl are consumul de peşte gras
Publicat: 26.07.2016
Pacienţii diagnosticaţi cu cancer de intestin îşi pot creşte şansele de supravieţuire prin consumul a cel puţin o porţie de peşte gras, cum ar fi tonul sau somonul, cel puţin o dată pe săptămână, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Şcoala Medicală Harvard.

Chiar şi o cantitate mică de peşte se pare că aduce îmbunătăţiri semnificative în cazul persoanelor cu cancer de intestin. O porţi de peşte gras conţine aproximativ 1,8 grame de acizi graşi omega 3, dar şi în cazul unei cantităţi de 0,3 grame pe zi s-a observat o diminuare a riscului de deces cauzat de această maladie cu 41%, poitrivit CSID.

Persoanele care au adăugat încă 0.15 grame de acizi omega 3 după diagnostic şi-au redus riscul de deces cu până la 70%. Pe de altă parte, persoanele care consumau puţin peşte sau deloc şi-au crescut riscul de deces cu 10%.

Studiul, publicat în jurnalul medical BMJ Gut, sugerează că doar câteva grame de peşte pe zi sau o porţie pe săptămână poate fi benefică. Studiul a analizat cercetări care au monitorizat dieta şi starea de sănătate a peste 200 de mii de oameni. Analiza a arătat că există o corelaţie puternică între absorbţia unor cantităţi mari de omega 3 şi îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire în cazul persoanelor care suferă de cancer de intestin.

„Dacă aceste constatări sunt confirmate de alte studii, pacienţii cu cancer de intestin pot avea un beneficiu din consumul de peşte gras, în prelungirea ratei lor de supravieţuire”, a declarat doctorul Andrew Chan, de la Spitalul General din Massachusetts din Boston.

Consumul regulat de peşte pare să fie în special benefic pentru persoanele înalte, cu o valoare a indicelui de masă corporală (IMC) mai mică de 25, care nu urmează un tratament cu aspirină – acestea şi-au redus riscul de deces asociat cu acest tip de cancer cu 85%, 90% şi respectiv 88%.

Dr. Alister McNeish de la Universitatea de Farmacie din Reading explică: „Studiul oferă dovezi importante care arată că există o legătură între consumul ridicat de omega 3 şi şansele de supravieţuire a persoanelor care suferă de cancer colorectal”.

Acizii graşi omega 3 se obţin din alimente. Ei nu pot fi produşi de organism. S-a dovedit că acizii graşi omega 3 îmbunătăţesc activitatea sistemului cardiovascular şi ajută la reducerea riscului de producere a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral, de creştere a trigliceridelor (există dovezi clare că acizii graşi omega 3 pot reduce semnificativ nivelurile de trigliceride.

Sursele alimentare de acizi graşi omega 3 sunt somonul, macroul, heringul, sardinele şi păstrăvul. Uleiul de peşte conţine atât acid docosahexanoic (DHA), cât şi acid eicosapentanoic (EPA). Printre alte surse de omega 3 se numără uleiul de ricin şi de soia, seminţele de in, nucile şi germenii de grâu.

Pe de altă parte, Tom Sanders, profesor de nutriţie la King’s College London, observă: “Acesta este un studiu bazat pe observaţie şi nu este posibil să atribuim riscul redus de cancer de intestin doar consumului de acizi graşi omega – 3 deoarece şi vitamina D ar putea avea efecte benefice împotriva cancerului colorectal. Studiul nu oferă dovezi care să sprijine administrarea unor suplimente pe bază de acizi graşi omega 3, ci susţine că un consum de peşte o dată sau de două ori pe săptămână este bun pentru sănătate, mai ales dacă înlocuieşte carnea roşie sau cea procesată”.

Sursa: CSID

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase