Home » D:News » Trend-ul ciudat adoptat de atleţii de la Olimpiada de la Rio. De ce îşi lipesc pe trup bandă colorată?

Trend-ul ciudat adoptat de atleţii de la Olimpiada de la Rio. De ce îşi lipesc pe trup bandă colorată?

Trend-ul ciudat adoptat de atleţii de la Olimpiada de la Rio. De ce îşi lipesc pe trup bandă colorată?
Publicat: 09.08.2016
Jocurile Olimpice din 2016 au început printre mulţimea de fani şi controversele legate de dopping sau infrastructură. Unele persoane s-au întrebat, însă, pentru ce sunt utilizate benzile colorate de pe corpul atleţilor.

Încă din 2008 au fost observate benzi colorate pe trupul atleţilor, acestea se numesc benzi kinesiologice. Există mai multe versiuni ale adezivului colorat  În 2008 şi 2012 atleţii purtau frecvent Kinesio Tex Tape, creată de un  chiropractorul japonez în 1979.

Membrii mărcii actuale au declarat pe site-ul oficial că ,,diminuează disconfortul şi facilitează drenajul limfatic printr-un lifting microscopic al pielii”. Aceştia au afirmat că poate fi aplicat oriunde pe piele pentru a reduce durerile musculare, inflamaţia, pentru a relaxa muşchii şi pentru a oferi suport în timpul mişcării. Fondatorii au afirmat că banda oferă un suport extern care îi ajută pe atleţi să facă mişcare în timp ce îşi vindecă alte răni.

Chiar funcţionează?

În cadrul mai multor studii s-a analizat eficienţa clinică a benzii kinesio, aceasta a fost aplicată oamenilor cu probleme musculare, însă nu s-a descoperit nici o dovadă a beneficiilor acesteia. În cadrul altor studii s-a descoperit că banda ar putea creşte nivelul mişcării, dar nu a fost dovedit dacă un tip de bandă este  mai eficientă decât altele.

 Deşi efectele utilizării benzii sunt minime, majoritatea atleţilor de la Jocurile Olimpice o utilizează şi Lance Armstrong şi David Beckham au utilizat-o de-a lungul carierei.

Majoritatea atleţilor le utilizează în pofida efectelor minime deoarece reducerea durerii pentru o perioadă scurtă de timp, de o fracţiune de secundă, poate fi decisivă. Chiar dacă nu are efecte dovedite ştiinţific faptul că atleţii cred că îi ajută este un beneficiu cunoscut cu denumirea de placebo.

Sursa:Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase