Home » D:News » Marea dispută pe manuscrisele scriitorului Franz Kafka s-a încheiat. Ale cui sunt

Marea dispută pe manuscrisele scriitorului Franz Kafka s-a încheiat. Ale cui sunt

Marea dispută pe manuscrisele scriitorului Franz Kafka s-a încheiat. Ale cui sunt
Publicat: 10.08.2016
Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga – d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor de limbă germană, evreu originar din Praga.

Curtea Supremă din Israel a hotărât ca manuscrisele scriitorului evreu originar din Praga Franz Kafka sunt proprietatea Bibliotecii Naţionale din Israel, încheind o îndelungată luptă în justiţie în privinţa apartenenţei acestora, informează The Guardian.

Instanţa din Israel a respins, duminică, un apel al moştenitorilor lui Max Brod, un prieten al lui Kafka şi legatarul testamentar al scriitorului, care a primit manuscrisele după moartea acestuia, în 1924. Kafka i-a transmis lui Brod să ardă manuscrisele după moarta sa, dar prietenul său nu i-a ascultat această rugăminte şi le-a luat cu el când a fugit din Cehoslovacia, din cauza venirii naziştilor, în 1939, şi a emigrat în Palestina.

Cu ocazia decesului său din anul 1968, Brod a lăsat prin testament manuscrisele lui Kafka secretarei sale, Esther Hoffe, cu instrucţiuni de a le da mai departe “Universităţii Ebraice din Ierusalim, Bibliotecii Municipale din Tel Aviv sau altor instituţii din Israel sau din străinătate.”

Dar Hoffe, care a decedat în 2007, a păstrat manuscrisele şi le-a împărţit celor două fiice ale sale – dând naştere unor multiple procese în instanţă.

În procesul contra moştenitorilor lui Esther Hoffe, care a început în 2009, Israelul a solicitat ca aceştia să înmâneze toate documentele, care cuprindeau scrieri nepublicate, reprezentanţii statului argumentând că aceasta a fost cea din urmă dorinţă a lui Max Brod.

Fiicele lui Hoffe au refuzat afirmând că manuscrisele – estimate la o valoare de milioane de dolari – au fost oferite mamei lor de către Brod astfel încât aceasta putea să le utilizeze oricum doreşte.

În decizia luată, Curtea Supremă a motivat: “Max Brod nu şi-a dorit ca posesiunile sale să fie vândute la cel mai bun preţ, ci să-şi găsească locul potrivit într-o instituţie literară şi culturală.”

Hoffe a vândut în timpul vieţii sale manuscrisul original al „Procesului” – considerat a fi unul dintre cele mai bune lucrări ale lui Kafka – pentru 2 milioane de dolari.

Moştenitorii lui Hoffe au păstrat cea mai mare parte a colecţiei sub cheie într-o cutie de valori securizată de la bănci din Israel şi Elveţia, iar de-a lungul anilor au vândut mai multe manuscrise colecţionarilor.

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga – d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor de limbă germană, evreu originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influenţă covârşitoare asupra literaturii postbelice. Cu mesaje adesea codificate în parabole ce pot genera multiple interpretări, operele sale se caracterizează printr-o viziune grotescă, tragicomică asupra realităţii, caracteristică expresionismului şi suprarealismului.

Printre cele mai importante creaţii kafkiene se numără romanele „Procesul”, „Castelul” şi „America”, nuvela „Metamorfoza” sau povestirile „Verdictul”, „Colonia penitenciară”, „Un artist al foamei”, „Un medic de ţară” şi „Marele zid chinezesc”.

Letitia Provian, [email protected]

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase