Home » D:News » Miezurile de gheaţă le dezvăluie cercetătorilor cum a fost vremea pe Terra acum mii de ani

Miezurile de gheaţă le dezvăluie cercetătorilor cum a fost vremea pe Terra acum mii de ani

Publicat: 11.08.2016
În cadrul National Ice Core Laboratory din Lakewood cercetătorii au făcut o descoperire inedită.

În interiorul unui ,,frigider” imens din suburbiile Denver-ului, un student a descoperit într-un tub de gheaţă antică rezidurile unei erupţii vulcanice. ,,Da, avem un vulcan,” a exclamat T.J. de la Universitatea din Washington. Un circuit electric a detectat un strat vulcanic al unei erupţii de acum 8.000 de ani.

În National Ice Core Laboratory din Lakewood, gheaţa extrasă din adâncurile Antarcticii şi Groenlandei  este tăiată, fotografiată şi testată. Majoritatea este distribuită către alte laboratoare, pentru ca cercetătorii să efectueze mai multe experimente. Gheaţa are un diametru de 12cm, acestea le oferă cercetătorilor nenumărate informaţii istorice despre temperatura aerului, gazele emise şi efectul de seră, dar şi posibilele evenimente cosmice care ar fi avut loc în aceea perioadă. Gheaţa s-a format în urma căderii zăpezii timp de mai multe secole, comprimându-se de-a lungul anilor.

,,Putem să perforăm prin ea, e ca şi cum te-ai uita prin trei cercuri. An după an de informaţii climatice care sunt conservate în foile gheţii,” a declarat Fudge.

Inele speciale pentru perforat pot scoate miezul de la o adâncime de 2.986 de metri sub suprafaţă gheţii. După ce sunt extrase, echipa le pune în tuburi protectoare, le amplasează în containere reci şi le trimit în Statele Unite ale Americii.

Într-o cameră de lucru se află frigiderul din Lakewood, care are o temperatură de -11 grade Celsius, aici muncitorii le amplasează pe suporturi metalice, divizându-le în funcţie de experimentele la care vor fi supuse. O parte din fiecare miez este adusă într-o arhivă cu o temperatură de -33 de grade Celsius. Arhiva conţine 5.202 de metri pătraţi de gheaţă.

,,Straturile de gheaţă se află în contact cu atmosfera. Tot ce se află în atmosferă este captat de zăpadă,” a declarat Mark Twickler, directorul laboratorului.

Adâncimea miezului şi existenţa vulcanilor îi ajută să determine vârsta gheţii. Cercetătorii ştiu deja când au avut loc cele mai majore erupţii, reziduul indicând anul în care gheaţa s-a format. Registrul este atât de precis încât poate reflecta schimbările din fiecare sezon.

În timp ce tehnologia evoluează, cercetătorii descoperă noi moduri prin care pot analiza gheaţa.  Miezurile din gheaţă îi pot ajuta pe cercetători să prezică schimbările climatice.

Sursa: PHYS

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase