Home » D:News » ”Fundul zburător”, cea mai mare aeronavă hibrid din lume, a căzut în timpul celui de al doilea zbor test – VIDEO

”Fundul zburător”, cea mai mare aeronavă hibrid din lume, a căzut în timpul celui de al doilea zbor test – VIDEO

Publicat: 24.08.2016
Cel mai mare avion din lume, Airlander 10, o combinaţie între un avion şi un dirijabil, a căzut astăzi în timpul celui de al doilea zbor test desfăşurat în Marea Britanie.

Aeronava, poreclită ”Fundul zburător” ca urmare a formei sale, a fost avariată după ce a lovit,  miercuri dimineaţă, un stâlp de telegraf, la o săptămână după ce a efectuat primul test.

Airlander 10, care are o lungime de 92 de metri, efectuat un al doilea zbor test, decolând de la Aerodromul Cardington cu destinaţia Bedfordshire.

Hybrid Air Vehicles, compania care dezvoltă aeronava de 25 milioane de lire sterline, a postat o declaraţie pe Facebook după accident: ”Chestionăm echipajul după al doilea zbor din această dimineaţă. Toţi membrii echipajului sunt în siguranţă şi nu există leziuni”.

Aeronava a efectuat primul zbor test în data  de 17 august. Aceasta a zburat 30 de minute, după care s-a întors la sol.

”Fundul zburător” era planificat să realizeze şase zboruri în această vară, pentru a-şi demonstra tehnologia. Unul dintre teste urma să fie pe o distanţă de 138 de km, la altitudinea de 3048 de metri, cu o viteză de 111 km/h.

Airlander 10 este o combinaţie între un avion şi un dirijabil, fiind cu 15 metri mai lung decât cele mai mari aeronave pentru pasageri din lume.

Botezat Martha Gwyn, după numele soţiei preşedintelui de la Hybrid Air Vehicles, a fost dezvoltat pentru prima dată pentru guvernul SUA, ca un avion de supraveghere, dar proiectul a fost anulat pe fondul reducerilor de apărare. Asamblată într-un hangar din aerodromul Cardington, din Bedfordshire, aeronava a fost modificată pentru a susţine  zborurile recreaţionale şi de afaceri.

Înainte de a părăsi hangarul, nava a fost supusă unui test de prăbuşire, pentru a analiza părţile mobile din sistemul antiderapant care va acţiona precum cel al avioanelor tradiţionale. Un alt test va fi utilizarea celor patru motoare la capacitate maximă pe sol înainte de a-şi lua zborul.

Înainte de începerea testelor se spunea că aeronava uriaşă va fi capabilă să rămână propagată în aer timp de aproximativ cinci zile, în timpul zborurilor cu echipaj uman.

Compania spera să înceapă construirea de 10 Airlander pe an, din 2021.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 

Sursa: BBC

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase