Home » D:News » De ce bate vântul atunci când este eclipsă

De ce bate vântul atunci când este eclipsă

De ce bate vântul atunci când este eclipsă
Publicat: 28.08.2016
În urmă cu 301 ani în urmă, pionierul astronomiei, englezul Edmund Halley a observat prima eclipsă de soare şi a simţit o schimbare a vremii, concomitentă cu spectacolul care se desfăşura pe cer.

Halley a sesizat că vremea s-a răcorit şi vântul a început să sufle în momentul în care cerul s-a întunecat. Potrivit astronomului, toată scena părea desprinsă dintr-un film horror, însă el nu a fost capabil să explice de ce apare vântul din timpul eclipsei, scrie Gândul

În 2016, graţie miilor de voluntari, oamenii de ştiinţă se pare că au rezolvat misterul. 

Meteorologii de la Universitatea Reading din Marea Britanie au adunat în jur de 4.500 de cercetători care au participat la National Weather Experiement, cercetare menită să măsoare amploarea efectelor pe care eclipsa parţială de soare din 20 martie 2015 le-a avut asupra vremii din Regatul Unit. 

Cercetătorii au comparat datele culese de pe tot teritoriul Marii Britanii, cu datele înregistrate la staţiile meteo şi au confirmat faptul că vremea s-a răcit în timpul eclipsei şi că vânturile au început să bată slab. 

Potrivit oamenilor de ştiinţă, vântul din timpul eclipselor este provocat de variaţiile de aer din învelişul de aer al Pământului care separă vânturile cu intensităţi ridicate de cele de la nivelul solului. 

Pe măsură ce Soarele se ascunde în spatele Lunii, temperatura la sol scade, aşa cum se întâmplă la apus. 

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase