Home » D:News » 31 august, ziua naţională a limbii române

31 august, ziua naţională a limbii române

31 august, ziua naţională a limbii române
Publicat: 31.08.2016
Îniţiată în 2011 printr-o propunere legislativă, această zi doreşte să marcheze identitatea naţională a României. În ţară se vor organiza diferite evenimente culturale.
În perioada 30 august – 4 septembrie 2016, Ziua Limbii Române va fi marcată, în comunităţile istorice din jurul României, printr-o serie de evenimente culturale menite să promoveze limba română şi identitatea românească, în conformitate cu Legea 53/2013.Anul acesta, proiectele se adresează românilor din Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova. Programul este organizat, în parteneriat, de instituţii publice din România şi Republica Moldova – Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Institutul Cultural Român (prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor), Consulatul General al României la Cahul, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Asociaţia Editorilor din România – şi asociaţii ale românilor din vecinătatea României – Asociaţia Naţional Culturală a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia”, Asociaţia pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Protopopiatul Daciei Ripensis, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.
 
Programul activităţilor dedicate românilor din comunităţile istorice este următorul:
 
Podgorac (Bolievaţ) Serbia – Timoc (30 august 2016)
 
– concert de muzică populară românească susţinut de Mariana Căpitănescu la Podgorac
 
– recital de muzică bisericească susţinut de Corul protopopiatului Daciei Ripensis, „Sf. Mucenic Ioan Valahul”
 
– recital de poezie susţinut de copiii şi tinerii care participă la cursurile limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate lunar de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”
 
Vidin, Bulgaria (31 august 2016)
 
– reprezentaţie de muzică şi dansuri populare româneşti susţinută de ansambluri populare locale în cetatea Vidinului
 
– recital de poezie susţinut de copiii şi tinerii din Kosova, Gâmzova, Bregova şi oraşul Vidin, care participă la cursurile limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate lunar de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”
 
Ismail, Ucraina – Sudul Basarabiei (31 august 2016)
 
– spectacol de muzică populară românească susţinut de Veta Biriş şi taraful său la Palatul de Cultură „Taras Şevcenko”
 
– oferirea cu titlu gratuit a 200 de exemplare din volumul Albinuţa de Grigore Vieru şi de manuale elevilor a 16 şcoli din regiunea Odesa, în special celor din clasele primare cu predare în limba română
 
Cahul, Republica Moldova (31 august 2016)
 
– concert susţinut de Alexandra Ungureanu şi trupa sa în Piaţa Horelor din Cahul
 
– reprezentaţii de teatru susţinute de actorii Teatrului „B.P. Haşdeu” din Cahul
 
– recital al Ansamblului Coral „Voci Transilvane” din Cluj-Napoca
 
– depunere de flori la bustul lui Grigore Vieru, monument aflat pe aleea scriitorilor din Parcul Central din Cahul
 
Chişinău, Republica Moldova (31 august – 4 septembrie 2016)
 
– Salonul de carte Bookfest (Pavilionul Central Moldexpo)
 
Salonul de Carte Bookfest se extinde în afara graniţelor, fiind organizată la Chişinău, între 31 august şi 4 septembrie, prima sa ediţie pe celălalt mal al Prutului. Timp de cinci zile, editorii vor transforma pavilionul 2 al Centrului Internaţional de Expoziţii Moldexpo din Chişinău într-un spaţiu comun al limbii române, iar cartea va fi un liant şi suport al identităţii culturale româneşti. Pe vizitatori îi aşteaptă peste 100.000 de volume, dar şi întâlniri cu unii dintre cei mai îndrăgiţi autori ai literaturii române contemporane. Proiectul va oferi posibilitatea realizării unei analize a dinamicii gusturilor şi achiziţiei de carte în Republica Moldova şi va înlesni crearea unui fond de carte românească. Unul din obiectivele acestui eveniment este facilitarea accesului cititorilor din Republica Moldova la cunoaştere, educare, informare şi studiu în limba română, în contextul în care există un raport inegal între cartea de limbă română şi cea în limba rusă, care domină spaţiul culturii scrise din stânga Prutului (potrivit datelor Ministerului Culturii de la Chişinău). Organizatorii Bookfest sunt Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român – prin Centrul Naţional al Cărţii, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni”, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociaţia Editorilor din România.
 
Sursa: Mediafax

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase