Home » D:News » Cutremur de 5,3 grade în România. Seismul s-a resimţit în aproape toată ţara, dar şi în Republica Moldova

Cutremur de 5,3 grade în România. Seismul s-a resimţit în aproape toată ţara, dar şi în Republica Moldova

Publicat: 24.09.2016
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter a avut loc sâmbătă, 24 septembrie 2016, în jurul orei 2:11, în România. Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea.

CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Cutremurul a fost revizuit de către INFP la magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter şi adâncimea de 91,6 km. O replică a sesmului s-a înregistrat la ora 2:48, când aparatele au înregistrat cu  cutremur în judeţul Vrancea de magnitudine 2,7, la o adâncime de 76 km.

Potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), epicentrul cutremurului ar fi avut loc în zona seismică Vrancea, la 7 km vest de Nereju, iar magnitudinea a fost de 5,6 pe scara Richter, la o adâncime de 112 kilometri.

Potrivit cititorilor Descopera.ro, cutremurul s-a resimţit foarte puternic în Bucureşti, Sibiu, Chişinău, Braşov, Iaşi, Bacău, Târgovişte, Galaţi, Târgu Neamţ, Piteşti, Moreni, Tulcea, Vaslui, Zimnicea, Constanţa sau Sfântu Gheorghe. Seismul s-a simţit şi în Bulgaria.

CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Institutul american pentru Geofizică, USGS, afirmă că seismul din România a avut magnitudinea de moment de 5,6, însă s-a produs la o adâncime de 88,3 km.

De la începutul lunii septembrie, în ţara noastră au avut loc peste 30 de cutremure. Un alt cutremur de 2,2 grade pe scara Richter s-a produs vineri în România, în judeţul Hunedoara.

CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Cutremurul de sâmbătă dimineaţă este cel mai puternic din acest an din România. Un al doilea, ca intensitate, a avut magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter şi s-a înregistrat în data de 7 ianuarie, în judeţul Buzău.

Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mişcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, la 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 pe Richter, acesta fiind resimţit şi la Bucureşti.

Recent, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că un seism de magnitudine peste 7,2 în Vrancea ar afecta serios Capitala, jumătate din ţară, precum şi ţările învecinate.

CUTREMUR ÎN ROMÂNIA. Cutremurul de 5,6 grade, resimţit de o parte dintre români: ”Mă gândeam că nu se mai termină”

Imediat după seism, cititorii Descoperă ne-au scris pe pagina de Facebook primele lor impresii, unele pline de umor, despre cutremurul care i-a trezit pe mulţi din somn:

Corina Manea: ”Vaslui. Aiurea de tot.. A venit încet şi-apoi deodată foarte tare, iar zgomotul acela Doamne.. Eu sunt mai sensibilă de fire şi încă nu mi-am revenit..”

Nicoleta Dolachi: ”Iasi. Nu inteleg de ce s-a simtit asa tare acum…..la nici un cutremur nu mi-au cazut lucrurile de pe mobila asa ca acum. Lustrele nu se leganau insa alte obiecte au cazut. Ciudat. Inca sunt speriata…..”

Daniel Patrascu: ”Eu credeam ca e de la bautura , pff deci chiar a fost cutremur?!”

Hîncu Andrei Valentin: ”Bacău.. 80-100km de zona in cauză. S a simţit foarte tare, vuietul, şi mişcarea. Stăm în bloc turn la etajul 4 şi cred că a durat cca 15-20 sec, sau e si din cauza blocului care e pe roti.. noapte buna tuturor şi să sperăm fără alte lucruri de acest gen”.

Olesea Branisteru: ”Chisinau, sa simţit foarte tare şi foarte lung. Ne-a trezit din somn. Ma gindeam ca nu se mai termină!”

Nina Sanduleac: ”Galati. S a simtit foarte tare si la casa. Ma intreb cum s o fi simtit la etajul 10.”

Diana Dascăl: ”La Brasov s-a simţit destul de tare! Stau la parter si totuşi l-am simţit bine de tot!”

Ioana Baciu: ”Iasi…a cazut icoana din biblioteca..si abia adormisesm :(((”

Claudiu Voinea: ”Breaza, Valea Prahovei doua secunde si totusi a cazut mileul de pe smart tv”

Sorin Boruz: ”si in Craiova, au fost doua zguduieli, s-a simtit…dar nu a durat mult.”

Ionel Cin: ”Vrancea nu doarme, inca e activă, Doamne fereste de un 7 grade că e prăpăd….”

Olga Petcu Paraschivescu: ”Giurgiu. Ciudat cutremur, animalele nu au avut nici o reactie, si nu s-a auzit nici un vuiet inainte.”

Ancuta Vasiliu: ”Daca la Botosani s-a simtit ffff bine si destul de mult a durat! imi imaginez cum a fost in restul tarii”

Eugenia Rotari: ”Ungheni, Republica Moldova, destul de tare s-a simtit acest cutremut de pamint.”

Mihaela Popescu: ”Bucuresti.destul de lung.m a trezit tv-ul,a inceput sa se zgaltaie de pe comoda.vuietul nu l am auzit!”

Vom reveni!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase