Home » D:News » Shimon Peres a murit. A fost ultimul dintre fondatorii statului Israel

Shimon Peres a murit. A fost ultimul dintre fondatorii statului Israel

Shimon Peres a murit. A fost ultimul dintre fondatorii statului Israel
Publicat: 28.09.2016
Shimon Peres, premier şi ulterior preşedinte al Israelului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat miercuri la Tel Aviv, după ce în urmă cu două săptămâni a suferit un accident vascular major, informează BBC News online.

Peres era internat la secţia de terapie intensivă a Centrului Medical Sheba, după ce a suferit un accident vascular major pe data de 13 septembrie.

În urma accidentului vascular, pacientul şi-a revenit parţial, însă starea lui de sănătate s-a înrăutăţit brusc marţi.

Shimon Peres a fost de două ori premier şi a avut un mandat de preşedinte al Israelului.

În 1994, pentru rolul jucat în negocierile unui acord de pace cu palestinienii, Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace, alături de premierul Yitzhak Rabin, care a fost ulterior asasinat, şi liderul palestinian Yasser Arafat.

La un moment dat, Peres a afirmat că palestinienii sunt „cei mai apropiaţi vecini” ai Israelului şi ar putea deveni „cei mai apropiaţi prieteni”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat regretul profund pentru decesul fostului preşedinte, iar Barack Obama l-a numit pe Peres „prieten drag”, spunând despre acesta că „A fost ghidat de o viziune a demnităţii umane şi a progresului despre care a ştiut că oamenii buni o pot împreună împlini.”

Mircea Olteanu, [email protected]

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase