Home » D:News » Cartea de bucate a lui Salvador Dali, reeditată: Afrodiziacul, oul de-un mileniu, pateul cu broscuţe

Cartea de bucate a lui Salvador Dali, reeditată: Afrodiziacul, oul de-un mileniu, pateul cu broscuţe

Cartea de bucate a lui Salvador Dali, reeditată: Afrodiziacul, oul de-un mileniu, pateul cu broscuţe
Publicat: 09.10.2016
Lucrările de artă zugrăvesc munţi falnici de raci, scene cu accente tulburătoare de canibalism, o întâlnire neobişnuită a unei lebede cu o periuţă de dinţi într-o carcasă de patiserie, dar şi autoportrete ale pictorului, în timp ce se amestecă printre bucătări halucinanţi, în decoruri decadente.

Cartea de bucate suprarealiste „Les Diners de Gala” a fost publicată doar o singură dată, în 1973. „Les Diners de Gala” a fost un vis împlinit pentru artistul suprarealist Salvador Dali, care a spus, pe când avea 6 ani, că ar vrea să devină bucătar. Bizara carte de bucate reuneşte 136 reţete în 12 capitole (capitolul 10 este dedicat afrodiziacelor), ilustraţiile sale excepţional de stranii şi colaje create special pentru ediţia tipărită.

Lucrările de artă zugrăvesc munţi falnici de raci, scene cu accente tulburătoare de canibalism, o întâlnire neobişnuită a unei lebede cu o periuţă de dinţi într-o carcasă patiserie, dar şi autoportrete ale pictorului, în care se amestecă printre bucătări halucinanţi, în decoruri decadente, relatează thisiscolossal.com.

Dali prezintă şi delicatesele, cum ar fi „Ouă de 1,000 de ani”, „Cotlet de viţel umplut cu melci”, „Pateuri de broscuţe”, şi „Caramele cu muguri de pin”.

Pictorul este faimos pentru petrecerile opulente pe care le organiza alături de soţia sa Gala. Seratele aveau un aer ostentativ şi teatral. Oaspeţii, mulţi dintre ei celebrităţi ale vremii, trebuiau să poarte costume excentrice şi să fie acompaniaţi de animale sălbatice, care de multe ori cutreierau în voie în jurul mesei.

În ciuda ingredientelor neobişnuite şi a metodelor de preparare, multe dintre reţetele din „Les Diners de Gala” îşi aveau originea în meniul unora dintre restaurantele de top din Paris, printre care Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim, şi Le Train Bleu.

Ca nu cumva cititorul suspicios să creadă că are în mâini o carte de bucate cu reţete dietetice, autorul oferă o notă de precauţie de la început:

„Ne-am dori să precizăm, în mod clar că, Les Diners de Gala, de la prima până la ultima reţetă, cu preceptele şi ilustraţii sale, este, în mod unic, o carte consacrată plăcerilor gustului. Nu te uita după formule dietetice aici. Vrem să ignorăm acele diagrame şi tabele în care chimia ia locul gastronomiei. În cazul în care sunteţi adeptul acelor dieteticieni care numără calorii, care transformă bucuria de a mânca într-o formă de pedeapsă, închide această carte de-ndată; este prea plină de viaţă, prea agresivă, şi mult prea impertinentă pentru tine.”

Doar în jur de 400 de exemplare din „Les Diners de Gala” mai există astăzi. Multe dintre cărţi se vând pentru sute de dolari. Cu toate acestea, editura Taschen va reedita această carte rară pentru prima dată după 43 de ani. Editorii speră ca oamenilor să li se stimuleze astfel apetitul dalinian. Cartea este disponibilă acum pentru pre-comandă, dacă apăsaţi pe acest link: https://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/3836508761/colossal0d-20.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase