Home » D:News » 2016, anul recordurilor meteo. Cât de grea va fi iarna aceasta?

2016, anul recordurilor meteo. Cât de grea va fi iarna aceasta?

2016, anul recordurilor meteo. Cât de grea va fi iarna aceasta?
Publicat: 08.10.2016
Temperaturi de aproape -10 grade s-au înregistrat în România în nopţile trecute consecutiv, ceea ce înseamnă vreme rece pentru această perioadă.

Suntem totuşi departe de recordurile de temperatură menţionate în arhiva Administraţiei Naţionale de Meteorologie, potrivit RFI.

Astfel, la Roman, în 1922, au fost – 17 grade, iar în 1988, la Întorsura Buzăului, au fost minus 21,3 grade – minima absolută a lunii octombrie, de când se efectuează măsurători în România.

„Şi în week-end vom avea vreme mai rece decât în mod obişnuit”, spune la RFI climatologul Roxana Bojariu. „Este însă doar un episod de vreme rea”, întăreşte expertul, „tendinţa este de încălzire a vremii”.

Pe de altă parte, 2016 este un an deosebit, reaminteşte şefa Secţiei Climatologie din ANM: „A ţinut-o numai cu recorduri din punct de vedere al temperaturii medii globale, şi practic ne-am situat în foarte multe luni cu peste un grad creşterea temperaturii faţă fie de media secolului XX, fie de nivelul preindustrial. Acest lucru ne-a adus precipitaţii mai intense (inundaţii pe tot globul) şi fenomene extreme (urgane de intensitate crescută)”.

Ce urmează?

Specialişti europeni consideră că iarna 2016 – 2017 va fi cea mai friguroasă din ultimii 100 de ani din cauza maselor de aer arctic care vor ajunge deasupra continentului european, după cum puteţi citi AICI.

Climatologul Roxana Bojariu spune însă că e prea devreme pentru astfel de predicţii. “Mai multe se pot spune la sfârşitul lunii octombrie sau chiar noiembrie. În orice caz, ne putem aştepta la fenomene extreme. Asta este sigur!”  mai spune Roxana Bojariu, şefa Secţiei Climatologie din ANM.

Sursa: RFI

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase