Home » D:News » Un nou tratament eficient împotriva alergiilor provocate de produsele alimentare

Un nou tratament eficient împotriva alergiilor provocate de produsele alimentare

Autor: Anamaria Iosif 10.28.2016
Un nou tratament eficient împotriva alergiilor provocate de produsele alimentare
O nouă tehnică de imunoterapie a fost creată pentru a stopa reacţiile alergice cu care unele persoane se confruntă după ce consumă anumite alimente, precum alunele, de exemplu, care reduce această reacţie în proporţie de 90%, cu ajutorul unui singur tratament.

Acest demers deschide noi porţi către testarea tratamentelor împotriva alergiilor pe „şoarecii umanizaţi”, aceştia fiind şoareci în al căror sistem imunitar au fost implantate celule ale sistemului imunitar uman, celule ale unei persoane alergice la consumul de alune, spre exemplu.

Mai mult de 2, 5 milioane de canadieni se confruntă cu astfel de alergii, iar şocul anafilactic este definit drept cel mai mare risc al alergiilor, împotriva căruia nu au fost găsite tratamente viabile.

Această descoperire implică generarea unor celule ale sistemului  imunitar care transmit semnale pentru a inversa răspunsul imunitar prezent în reacţiile alergice. Unul dintre cercetători, profesorul John Gordon, speră ca în 10 ani acest tratament să fie disponibil în farmacii. Acesta funcţionează conform planului următor: componenta principală este reprezentată de celulele dendritice, care funcţionează ca apărătoare ale sistemului imunitar şi se găsesc în piele, în plămâni, în stomac şi în intestine, iar acest demers vizează crearea unor astfel de celule în eprubete, apoi expunerea lor în faţa alergenilor, ulterior fiind implantate în sistemul imunitar al şoarecelui. Folosind această tehnică, cercetătorii sunt capabili să elimine reacţiile alergice prin convertirea celulelor sensitive în celule care mimează răspunsul observat în cazul persoanelor sănătoase.

De asemenea, Gordon este de părere că acest tratament poate funcţiona şi împotriva bolilor autoimune, precum scleroza multiplă.

Sursa: Science Daily

Citeşte şi:

Copiii care trăiesc lângă un animal de casă au un risc mai mic de a dezvolta alergii

De ce facem alergii?

Un plasture eficient împotriva alergiilor alimentare, creat de o companie franceză

Putem să dezvoltăm alergii la anumite alimente în urma transfuziilor de sânge?