Home » D:News » 10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu

10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu

11.04.2016
10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu
Miturile despre alimente sunt prezente la tot pasul şi niciodată nu vor conteni să zăbovească în mintea noastră.

Site-ul CSID notează dacă este în regulă să consumi alimente al căror termen de valabilitate este depăşit, dacă ouăle îşi păstrează prospeţimea atunci când le ţii pe uşa frigiderului sau dacă mâncarea poate fi consumată în siguranţă şi la 7 zile după ce a fost gătită.

1. Nu te îmbolnăveşti dacă mănânci un aliment după expirarea termenului de valabilitate – adevărat şi fals

De fapt, data de expirare arată că, după termenul trecut pe etichetă, produsul respectiv îşi pierde din valorile nutriţionale.

Desigur, nu este recomandat să mănânci un iaurt sau mezeluri la jumătate de an după data expirării, mai ales că acestea sunt categorii de alimente uşor perisabile. În schimb, o conservă, de exemplu, poate fi consumată chiar şi la câteva luni sau câţiva ani mai târziu de la expirarea valabilităţii, deoarece este închisă ermetic şi nu există astfel mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor.

2. Alimentele nu se decongelează la temperatura camerei – adevărat

Dacă decongelezi carnea la temperatura camerei, trebuie să ştii că numărul bacteriilor se poate dubla la fiecare 20 de minute. Cea mai sigură metodă de decongelare a alimentelor este ţinerea acestora în frigider. Chiar dacă procesul va dura mai mult, măcar eşti sigur că nu te vei îmbolnăvi.

3. Este periculos să mănânci direct din conservă – fals

Dacă acea conservă, fie ea de peşte, de legume ori de carne, nu este umflată sau ruginită, nu există niciun risc să mănânci direct din ea. Desigur, pentru a fi 100% sigur că nu vei păţi nimic, este indicat să o treci sub jet de apă rece, pentru a elimina particulele de praf sau orice alte microorganisme ce pot zace pe capac.

4. Alcoolul se evaporă în întregime în timpul gătitului – fals

După câteva minute de fierbere, în mâncare rămâne cel puţin 85% din cantitatea de alcool adăugată; după o oră, în mâncare rămâne circa 25% alcool, iar după 3 ore, doar 5%. Aşadar, dacă aromatizezi o bucată de friptură cu alcool fin, ţine cont că abia după 3 ore de gătit va dispărea aproape de tot acea cantitate, aşa că evită să urci la volan dacă nu o găteşti un timp îndelungat.

5. Mâncarea poate fi ţinută la frigider şi consumată în siguranţă cel puţin o săptămână – fals

Resturile de mâncare rămase de la cină pot fi consumate în termen de maximum 3 zile de la gătire, nu mai mult. Dacă nu intenţionezi să le consumi în acest interval, pune-le la congelator; astfel, îşi vor păstra mai mult timp gustul şi valoarea nutriţională.

Vezi următoarele 5 mituri în CSID!

Cele mai noi articole
Rețelele sociale pot fi un mediu periculos pentru persoanele care prezintă risc de sinucidere
Rețelele sociale pot fi un mediu periculos pentru persoanele care prezintă risc de sinucidere
Tipurile de gripă de care suferim în copilărie influențează sensibilitatea la diferite tulpini la maturitate
Tipurile de gripă de care suferim în copilărie influențează sensibilitatea la diferite tulpini la maturitate
Rusia începe să exporte Avifavir, medicament pentru COVID-19. Tratamentul este deja folosit cu succes
Rusia începe să exporte Avifavir, medicament pentru COVID-19. Tratamentul este deja folosit cu succes
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Experimentul picăturii de smoală. O evoluție lentă care are loc de aproape un secol
Experimentul picăturii de smoală. O evoluție lentă care are loc de aproape un secol
Compania românească CryptoDATA lansează echipamente în stratosferă. Care este scopul misiunii
Compania românească CryptoDATA lansează echipamente în stratosferă. Care este scopul misiunii
Biologia unei rozătoare neobișnuite oferă detalii despre rezistența în fața cancerului
Biologia unei rozătoare neobișnuite oferă detalii despre rezistența în fața cancerului
Un actor din seria „Harry Potter” a anunţat că va deveni tată
Un actor din seria „Harry Potter” a anunţat că va deveni tată
O nouă relaxare a restricțiilor. Arafat spune ce ar trebui să facă populația pentru a evita măsuri restrictive
O nouă relaxare a restricțiilor. Arafat spune ce ar trebui să facă populația pentru a evita măsuri restrictive
De ce timpul pare că trece uneori mai repede și alteori mai încet în 2020
De ce timpul pare că trece uneori mai repede și alteori mai încet în 2020
Aglomerație spre Marte. Trei țări vor să trimită misiuni către Planeta Roșie
Aglomerație spre Marte. Trei țări vor să trimită misiuni către Planeta Roșie
Recordul de temperatură din Arctica a fost confirmat. Un studiu arată că Pământul nu a fost niciodată atât de cald în ultimii 12.000 de ani
Recordul de temperatură din Arctica a fost confirmat. Un studiu arată că Pământul nu a fost niciodată atât de cald ...
Fenomen fără precedent. Algele schimbă culoarea lacurilor din SUA
Fenomen fără precedent. Algele schimbă culoarea lacurilor din SUA
Problemele emoționale legate de utilizare excesivă a internetului în cazul adolescenților
Problemele emoționale legate de utilizare excesivă a internetului în cazul adolescenților
Samsung a stabilit data lansării următorului smartphone vârf de gamă
Samsung a stabilit data lansării următorului smartphone vârf de gamă
România se află printre țările în care accesul la date mobile este cel mai ieftin
România se află printre țările în care accesul la date mobile este cel mai ieftin
O rețea neurală a creat o sumedenie de mutanți. Animalele arată ca niște hibrizi înspăimântători
O rețea neurală a creat o sumedenie de mutanți. Animalele arată ca niște hibrizi înspăimântători
UE a ajuns la acorduri cu două grupuri farmaceutice pentru potenţiale tratamente împotriva COVID-19
UE a ajuns la acorduri cu două grupuri farmaceutice pentru potenţiale tratamente împotriva COVID-19