Home » D:News » Cum arată foştii membri ai bandelor de mafioţi. De la stigmatul social la faţa umană

Cum arată foştii membri ai bandelor de mafioţi. De la stigmatul social la faţa umană

Cum arată foştii membri ai bandelor de mafioţi. De la stigmatul social la faţa umană
Publicat: 04.11.2016
Fotograful Steven Burton a îndepărtat digital tatuajele foştilor membri ai bandelor de mafioţi. Astfel bărbaţii se văd cu şi fără mărcile trecutului lor de gangsteri. Portretele evocă stigma socială, dar şi o poveste despre cum îl percepem, noi, pe Celălalt. Deşi dispreţuiţi,marginalii au feţe umane.

Proiectul se numeşte „Skin Deep”, fotograful este Steven Burton. Artistul a îndepărtat digital tatuajele foştilor membri ai bandelor de mafioţi. A creat portrete dramatice, înainte şi după, care restituie chipul fără tatuaj pe care proscrişii nu l-au mai văzut de zeci de ani.

Nu numai că imaginile provoacă răspunsuri emoţionale puternice şi reflecţii personale, dar această serie fotografică „metamorfică” ridică întrebări mai ample cu privire la stigmatizarea socială şi modul în care ne percepem unii pe alţii.

În percepţia generală, un membru al unei bande mafiote este adesea identificat prin tatuajele pe care le poartă pe piele. Mărcile apartenenţei la organizaţie. Acestea sunt şi un semnal de alertă pentru oameni să rămână cel puţin la trei paşi în urma „durilor”. Să-şi păzească spatele.

Tatuajele sunt percepute drept simbol al violenţei şi al pericolului. Dar oamenii tind să ignore povestea umană pozitivă de transformare a omului care le poartă. Pentru a spune povestea umană şi pentru a arată pielea naturală din spatele simbolurilor bandei şi a codurile impregnate cu cerneală, fotograf autodidact Steven Burton a a făcut seria de portrete ale foştilor membri ai bandelor. I-a fotografiat pe cei care aveau tatuaje în exces. A numit proiectul „Skin Deep”.

Proiectul nu este doar prilejul pentru concept fotografic vid. Oferă foştilor mafioţi posibilitatea de se vedea ei înşişi dintr-o perspectivă diferită şi le oferă o motivaţie pentru a se schimba, în ciuda trecutului lor. După ce a văzut un documentar numit „G-dog”, Burton a fost inspirat de acei „homeboys” şi de fetele care încearcă să-şi schimbe viaţa în ciuda opreliştilor şi conjucturilor nefavorabile din societate.

Ideea proiectului i-a venit când a aflat că îndepărtarea tatuajelor este o parte esenţială a transformării lor şi a vrut să contribuie la răspândirea conştientizării. Cu ajutorul unei organizaţii numite Homeboy Industries, Burton a fotografiat 27 subiecţi. Le-a eliminat digital tatuajele cu Photoshop. A creat şi GIF-uri care arată alternativ tatuajele vizibile şi corpul de pe care dispar.

După ce a făcut fotografiile şi le-a manipulat digital, Burton le-a arătat foştilor membri ai bandelor. „Am văzut emoţiile pe feţele lor de Homeboys, pe măsură ce vedeau imaginile”, a spus fotograful pentru PetaPixel. Burton a spus, de asemenea, pentru PetaPixel, că bărbaţii au reacţionat pozitiv; de multe ori, i-au povestit fotografului s-au întrebat „ce ar fi fost dacă” modul de viaţă ar fi fost diferit de la început, din copilărie, în cazul în care familiile lor nu ar fi fost implicate în bande sau în cazul în care ar fi crescut în cartiere liniştite, fără mize mafiote.

„Skin Deep” va deveni un album de fotografie şi figurează, de asemenea, pe Kickstarter, pentru a strânge fonduri care să asigure publicarea cărţii. Cartea îşi propune să dezvăluie faţa umană a oamenilor pe care societatea îi respinge radical.

Fotografiile pot fi văzute la acest link: http://www.booooooom.com/2016/11/02/powerful-portraits-of-ex-gang-members-with-tattoos-digitally-removed/.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase