Home » D:News » Cele mai frumoase cărţi ale anului 2016

Cele mai frumoase cărţi ale anului 2016

Cele mai frumoase cărţi ale anului 2016
Publicat: 09.11.2016
Joi, 10 noiembrie 2016, de la ora 19.00, concursul naţional de design de carte „Cele mai frumoase cărţi” (ediţia a V-a) îşi desemnează câştigătorii, în prezenţa Ministrului Culturii Corina Şuteu.+

Cu acest prilej va fi vernisată şi o expoziţie dedicată cărţii-obiect (curator: Anca Verona Mihuleţ; instalaţie pentru expunere: Raluca Popa), găzduită de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (10.11-15.12.2016). Proiectul este organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. În 2016, în concursul „Cele mai frumoase cărţi” au fost înscrise 251 de titluri, juriul a selectat 44 de publicaţii şi a acordat 11 distincţii.

Lista completă a cărţilor care vor fi prezentate în expoziţie este disponibilă la adresa: www.celemaifrumoasecarti.ro.

Cele mai frumoase cărţi din România vor fi prezentate într-o instalaţie concepută de Raluca Popa, alături de o selecţie de cărţi de artist şi obiecte care au la bază hârtia sau care au fost inspirate de viaţa cărţilor, extrase din colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Instalaţia care ocupă spaţiul terasat de la parterul muzeului este creată dintr-o suită de bănci bisericeşti proiectate în stil art nouveau de către arhitectul transilvănean Fritz Balthes la începutul secolului XX pentru Biserica Evanghelică din Cisnădie (judeţul Sibiu). Expunerea prezintă o dimensiune istorică şi încărcată a relaţiei dintre autor şi cartea frumoasă, determinată de echilibrul dintre designul, conceptul tipografic şi conţinutul celor 44 de cărţi aflate pe lista scurtă a juriului.

În anul 1990, un grup de artişti şi critici de artă din România au organizat expoziţia „cARTe. Object-books made made by Romanian artists” – „cARTe. Cărţi-obiect realizate de artişti români”, cu intenţia de a comemora incendierea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti în ultimele zile ale Revoluţiei. Artiştii doreau să expună lucrările pe ruinele bibliotecii, dar din cauza contextului politic incert expoziţia a fost deschisă la Bistriţa, la Cluj şi mai apoi la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti în vara anului 1991. În 1993, expoziţia a fost regândită pentru spaţiul centrului de artă De Zonnehof din Amersfoort, Olanda. În catalogul realizat cu ocazia expoziţiei din Olanda, Andrei Oişteanu a vorbit despre un fenomen specific istoriei cărţii frumoase din România – şi anume, această evoluţie inedită de la „poezia vizuală”, la „poemul-obiect”, la „cartea-obiect”, revendicând moştenirea DADA.

Premiile actualei ediţii vor fi înmânate de reprezentanţi ai organizaţiilor partenere: Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Institutul Francez, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Cultural Român, Asociaţia Editorilor din România, Galeria Posibilă, Galeria Plan B, Radio România Cultural (Editura Casa Radio), Scena 9. Gala de premiere a câştigătorilor va avea loc joi, 10 noiembrie, de la ora 20.00.

Cele mai frumoase cărţi este un proiect cultural cu desfăşurare anuală dedicat designului de carte, organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură. Proiectul a fost iniţiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniştii din lumea editorială, cât şi pentru designerii, graficienii independenţi şi publicul larg, oferind un cadru de apreciere şi o perspectivă internaţională. www.celemaifrumoasecarti.ro.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase