Home » D:News » O româncă diagnosticată cu o boală rară a reuşit să aducă pe lume o fetiţă

O româncă diagnosticată cu o boală rară a reuşit să aducă pe lume o fetiţă

O româncă diagnosticată cu o boală rară a reuşit să aducă pe lume o fetiţă
Publicat: 12.11.2016
O femeie diagnosticată cu prolaps genital a reuşit să aducă pe lume o fetiţă sănătoasă cu ajutorul medicilor din Timişoara, care declară că iniţial nu am ştiut cum să procedeze deoarece literatura de specialitate consemnează un singur caz similar, în anul 1990.

Laurenţiu Pirtea, medic în cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie II a Maternităţii “Odobescu” de la Spitalul Municipal Timişoara, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că femeia a fost diagnosticată cu prolaps genital, respectiv coborârea uterului în vagin, după ce a rămas însărcinată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sarcina care apare la femei cu prolaps preexistent este foarte rară, a spus medicul citat.

“Noi am încercat să abordăm cazul folosind tehnici conservatoare, dar am eşuat şi a trebuit să apelăm la un tratament chirurgical, care a asigurat o recuperare rapidă a pacientei. Sunt extrem de rare cazurile de prolaps genital la femei cu vârsta sub 30 ani, dar şi aceste cazuri, când apar, trebuie rezolvate”, a spus Laurenţiu Pirtea.

Şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie II a Maternităţii “Odobescu”, Dorin Grigoraş, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că atunci când au aflat că femeia însărcinată suferă de prolaps genital, medicii au avut două alternative: să facă o întrerupere de sarcină, soluţie pe care pacienta a refuzat-o, sau să găsească o metodă de a o trata.

Astfel, medicii au cerut sprijinul conducerii Spitalului Municipal Timişoara, care a fost de acord cu achiziţionarea unui dispozitiv de 1.200 lei, cu ajutorul căruia femeia a fost operată laparoscopic, în luna mai.

“Totul s-a finalizat cu o naştere, nici mama, nici copilul nu au avut complicaţii. Ne întâlnim foarte rar cu situaţii în care apare o sarcină pe un prolaps genital preexistent, în general aceste prolapsuri se rezolvă în afara sarcinii. Situaţia a fost particulară, nu am ştiut cum să procedăm, pentru că literatura de specialitate consemnează un singur caz, în anul 1990. Ne-am pus problema ce să facem pentru această pacientă, ne-am gândit că ar trebui, mai ales că mama şi-a dorit foarte mult să păstreze sarcina, să oferim o tehnică minim invazivă, prin care uterul a fost ancorat la un element anatomic de susţinere. Am efectuat această intervenţie în luna mai, evoluţia chirurgicală a fost fără complicaţii. În 1 noiembrie, pacienta a născut prin cezariană, operaţie care era obligatorie în această situaţie de suspensie a uterului, o fetiţă de trei kilograme”, a spus medicul Dorin Grigoraş.

Patricia Miron, în vârstă de 27 de ani, femeia operată de medicii timişoreni, a declarat că la început a fost panicată.

„După ce am discutat cu medicii, mi-au dat încredere şi am acceptat ce mi-au propus. Am considerat că Dumnezeu mi-a dat şansa să rămân însărcinată din nou, a fost un semn să duc la capăt această sarcină”, a spus femeia.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase