Home » D:News » Agricultura este atât o victimă, cât şi o soluţie pentru încălzirea climatică

Agricultura este atât o victimă, cât şi o soluţie pentru încălzirea climatică

Agricultura este atât o victimă, cât şi o soluţie pentru încălzirea climatică
Publicat: 15.11.2016
Într-un raport înaintat de către Organizaţia pentru Mâncare şi Agricultură au fost făcute publice riscurile scăderii suplimentelor de mâncare din cauza secetei, a inundaţiilor şi a deşertificării solului.

„Nu există nicio îndoială că schimbările climatice afectează securitatea produselor”, a afirmat şeful acestei organizaţii, Graziano da Silva. „Schimbările climatice aduc în prim plan incertitudinile din perioadele de foamete. Nu se poate asigura necesarul de hrană dacă nu vor mai fi culturi care să asigure acest lucru.”

Volatilitatea culturilor s-a simţit în mod acut în acest an, în urma uraganului El Nino, care s-a demonstrat ştiinţific că este un rezultat al încălzirii climatice. Recoltele au scăzut brusc în zonele culturilor de cereale din America Latină, Africa de Nord şi Europa, fiind afectate de secete sau inundaţii.

În acelaşi timp, agricultura emite gaze de seră, mai ales prin emisia metanului, mult mai riscant decât dioxidul de carbon, care provine de la culturile de orez. Defrişarea pădurilor şi conversia terenurilor virgine în terenuri arate reprezintă, de asemenea, un factor decisiv în ceea ce priveşte aceste emisii.

Rezolvarea acestei probleme prin mobilizarea finanţelor rămâne, încă, o problemă complicată. Viziunea benefică cu privire la rezolvarea acestei probleme este o lume în care agricultura se foloseşte de mai puţine resurse, dar mai inteligente, oferind cât mai multe produse obţinute printr-o emisie mai scăzută de carbon.

Multe idei se bazează pe ajutorarea micilor fermieri, în special a celor din Africa, prin folosirea unor metode sustenabile. Rotaţia culturilor, seminţele rezistente în faţa secetei şi folosirea restrictivă a apei reprezintă unele dintre soluţii. Cercetătorii din domeniul agriculturii susţin culturile de păstăi, căci acestea reţin nitrogenul din aer şi îl fixează în sol, asigurând un fertilizator natural.

Sursa: Seeker

Citeşte şi:

Agricultura ne-a făcut scunzi şi bolnavi

Agricultura ar trebui sa tina cont de biodiversitate

Noi dovezi ADN asupra începuturilor agriculturii în Europa

Cenusa vulcanului ajuta agricultura

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase