Home » D:News » Decizie istorică luată de Papa Francisc: ”Toţi preoţii să îi ierte pe cei care au comis păcatul”

Decizie istorică luată de Papa Francisc: ”Toţi preoţii să îi ierte pe cei care au comis păcatul”

Decizie istorică luată de Papa Francisc: ”Toţi preoţii să îi ierte pe cei care au comis păcatul”
Publicat: 22.11.2016
Decizia vine în continuarea unei dispense speciale acordată anul trecut, pe durata Jubileului Extraordinar al Milei, o perioadă de rugăciune pentru Biserica Romano-Catolică, care s-a încheiat duminică.

Preoţii catolici pot ierta păcatul avortului, a transmis Papa Francisc, luni, în scrisoarea apostolică intitulată „Misericordia et misera”, remisă presei, precizând ferm că „avortul este un păcat grav” şi că nimeni nu poate „condiţiona clemenţa divină”, informează ziarul italian La Repubblica.

Astfel, Papa Francisc le va permite preoţilor catolici să ierte avorturile, o capacitate pe care o aveau anterior doar episcopii sau anumiţi duhovnici romano-catolici.

Potrivit scrisorii apostolice, Papa Francisc a exprimat: „Doresc să reafirm pe cât de ferm posibl că avortul este un păcat grav, din moment ce ucide o viaţă nevinovată. Pe de altă parte, pot înţelege şi trebuie să afirm că nu există un păcat pe care mila Lui Dumnezeu să nu-l ierte atunci când un suflet se căieşte şi caută împăcarea cu Tatăl. Fie ca orice preot să devină un ghid, un sprijin şi o alinare pentru cei care se căiesc în această călătorie a împăcării,” se mai arată în scrisoare.

„Acord de acum înainte posibilitatea ca toţi preoţii, în virtutea bisericii lor, să îi ierte pe cei care au comis păcatul avortului planificat.”

Biserica Catolică are o tradiţie îndelungată prin care a considerat avortul un „rău moral” grav, poziţia fermă a instituţiei religioase pe această temă ducând la naşterea unor numeroase grupări catolice care militau pentru viaţă.

Însă Papa Francisc, în vârstă de 79 de ani, a anunţat o schimbare în viziunea Bisericii pe această temă încă de anul trecut când a exprimat că preoţii din întreaga lume ar putea fi autorizaţi să ierte „păcatul avortului” pe durata Jubileului Extraordinar al Milei, care a avut loc între 8 decembrie, 2015 şi 20 noiembrie 2016.

În anumite zone, precum unele din SUA, anumiţi preoţi aveau deja puterea de a ierta avorturile comise. Oficialii religioşi de la Vatican au descris anunţul de anul trecut drept „o lărgire a milei Bisericii.”

Oficiali ai Bisericii au exprimat la acea dată că era posibil ca Papa Francisc să permită această dispensă şi în viitor, aşa cum a şi făcut-o recent.

Anul Milei este o perioadă în care credincioşii primesc indulgenţe speciale pentru păcatele comise. Papa Francisc are o abodare mai permisivă, mai iertătoare a Bisericii Romano-Catolice în cursul pontificatului său.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase