Home » D:News » Moş Crăciun există? Răspunsul pe care părinţii trebuie să-l dea copiilor la această întrebare

Moş Crăciun există? Răspunsul pe care părinţii trebuie să-l dea copiilor la această întrebare

Publicat: 27.11.2016
În apropierea Sărbătorilor de iarnă, părinţii primesc un avertisment din partea specialiştilor: să nu le mai spună copiilor că Moş Crăciun există, pentru că această „minciună” dăunează relaţiei cu cei mici.

Doi experţi psihologi susţin că atunci când le spunem copiilor poveşti despre Moş Crăciun şi existenţa lui la Polul Nord, unde are un adevărat cartier general, de unde pornesc toate cadourile către oamenii din întreaga lume, riscăm să cauzăm o scădere a încrederii pe care copiii ne-o acordă.

De asemenea, cei doi profesori condamnă faptul că existenţa lui Moş Crăciun şi cadourile pe care le aduce sunt folosite de părinţi drept pretext pentru a-i face pe copii să fie cuminţi şi să se poarte într-un anume fel. 

Mai mult, ei sugerează că această tendinţă a părinţilor ar putea avea la bază dorinţa de retrăire a propriei copilării. 

„Moralitatea faptului că părinţii îi determină pe copii să creadă în astfel de mituri trebuie să fie pusă sub semnul întrebării”, afirmă profesorul Christopher Boyle, de la Universitatea din Exter. 

„Toţi copiii află la un moment dat că au fost minţiţi ani la rând şi asta poate să-i determine să se întrebe ce alte minciuni li s-au mai spus. Dacă este corect sau nu să îi facem pe copii să creadă în Moş Crăciun este o întrebare interesantă. Este interesant să ne întrebăm şi dacă minţindu-i în acest fel pe copii, aceştia vor fi afectaţi în vreun alt fel”, a completat acesta. 

În completare, Kathy McKay, profesor la Universitatea New England din Australia susţine că şi industria cinematografică şi cea publicitară se lasă influenţate de faptul că adulţii îşi doresc să retrăiască perioada copilăriei. 

„Poate că singura parte morală a faptului că părinţii îşi mint copiii în ceea ce priveşte existenţa lui Moş Crăciun este acela că într-o zi adevărul iese la iveală”, au notat autorii în articolul intitulat „O minciună minunată”. 

Aceştia afirmă că atunci când îşi vor da seama că părinţii i-au minţit în legătură cu Moş Crăciun, copiii vor pune la indoială toate celelalte lucruri care li s-au spus, de la poveştile cu zâne până la existenţa lui Dumnezeu. 

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase