Home » D:News » Erori fatale ale implanturilor medicale. Ce au descoperit cercetătorii când au verificat software-ul

Erori fatale ale implanturilor medicale. Ce au descoperit cercetătorii când au verificat software-ul

Erori fatale ale implanturilor medicale. Ce au descoperit cercetătorii când au verificat software-ul
Publicat: 12.12.2016
O echipă de cercetători, de la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, şi Universitatea Leuven, din Belgia, a găsit potenţiale erori medicale în zece implanturi diferite.

Aceştia au descoperit vulnerabilităţi la nivelul sofware-ului şi transmisiunii care asigură comunicarea cu stimulatorul cardiac implantat. Software-ul este utiizat pentru a updata aparatul şi pentru a aduna date care radiografiază starea de sănătate e pacientului, potrivit BusinessInsider.

În demersul de remediere a erorilor, cercetătorii au reuşit să opereze modificările necesare la nivelul dispozitivelor implantate şi, în unele cazuri, chiar să le oprească funcţionarea, dar şi să obţină informaţii vitale despre pacient. Software-ul utilizat pentru astfel de aparate medicale precum stimulatorul cardiac îi ajută pe medici să monitorizeze evoluţia pacientului şi să se asigure că funcţionează în parametri normali. Cu toate acestea, cercetătorii au putut să restarteze software-ul şi regimul impulsurilor electrice transmise, alterând astfel comenzile. 

„Am demonstrat, astfel, că resetarea comenzilor poate avea loc foarte facil, dacă persoana are acces la software şi nu referim din punct de vedere fizic. Ipotetic, un atacator care ar avea echipamentul necesar la o distanţă de cinci metri faţă de dispozitivul implantat ar putea să facă ce vrea”, arată cercetătorii.

De exemplu, un atacator ar putea să colecteze informaţii vitale cu privire la pacient şi să schimbe comenzile dispozitivului, ceea ce poate fi fatal. 

Pe de altă parte, cercetătorii au arătat că au putut să menţină stimulatorul pornit, deşi au selectat opţiunea „standby mode”, ceea ce ar conduce la slăbirea mult mai rapidă a bateriei şi la punerea sub risc a pacientului.

„Este clar că toate aceste consecinţe ar putea fi foarte severe pentru pacienţi”, mai susţin cercetătorii. 

Studii anterioare au dovedit că este posibilă infiltrarea în raportul de comunicaţii ce există între echipamentul medical şi software.

Sursa: Gândul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase