Home » D:News » Locuieşti în zone aglomerate? Iată riscul la care te expui

Locuieşti în zone aglomerate? Iată riscul la care te expui

Locuieşti în zone aglomerate? Iată riscul la care te expui
Publicat: 10.01.2017
Un studiu recent arată că persoanele care locuiesc în apropierea arterelor principale din marile oraşe sau a şoselelor extrem de aglomerate prezintă un risc ridicat de dezvoltare a demenţei, comparativ cu cei care nu au în preajmă astfel de locuri.

Studiul, publicat în revista The Lancet, arată că oamenii care trăiesc la distanţe de cel mult 50 de metri faţă de principalele artere de circulaţie prezintă un risc cu 12% mai ridicat de dezvoltare a demenţei decât cei care trăiesc în alte zone. 

Cercetătorii susţin că unul din 10 cazuri de demenţă se datorează expunerii la gradurile ridicate de noxe din apropierea celor mai circulate artere rutiere. 

„Dincolo de impactul major pe care îl are această boală, puţine sunt cunoscute despre cauzele şi prevenţia ei. Şoselele aglomerate pot fi o sursă a apariţiei acestei tulburări”, a explicat autorul studiului, Hong Chen, de la Institutul de Sănătate Publică din Ontario. 

Cercetătorii au analizat evoluţia a 6,6 milioane de adulţi care trăiesc în Canada, timp de 11 ani, din 2001 până în 2012, folosindu-se de codurile poştale ale adreselor lor pentru a determina distanţa dintre casele lor şi principalele artere de circulaţie. 

Două noxe, între care dioxidul de azot, au fost asociate apariţiei demenţei, însă cercetătorii nu pot explica în totalitate modul în care acţionează acestea.  

Poluarea aerului este o problemă în foarte multe părţi ale lumii, datorată în mare parte creşterii economice şi arderilor necontrolate a combustibililor. Studii precedente arătau că aerul poluat poate cauza şi probleme de natură cardiovasculară şi respiratorie şi că poate avea un efect şi asupra dezvoltării fetuşilor. 

Sursa Gândul

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase