Home » D:News » Premieră! Norvegia va opri funcţionarea reţelei de radio FM. Ce va introduce în loc

Premieră! Norvegia va opri funcţionarea reţelei de radio FM. Ce va introduce în loc

Premieră! Norvegia va opri funcţionarea reţelei de radio FM. Ce va introduce în loc
Publicat: 11.01.2017
Radiourile FM din Norvegia vor fi închise treptat în diverse părţi ale ţării, începând din ianuarie, urmând ca până la finalul anului 2017 procesul să fie finalizat, statul nordic devenind, astfel, prima ţară din lume care renunţă la FM şi trece la radio digital, potrivit CNN.

Norvegia trece de la FM la radio digital, digital audio broadcasting – DAB, din cauza reliefului şi a costurilor de retransmisie mari, dar şi a avantajelor pe care le implică radioul digital. Opţiunea digitală oferă mai multe canale, o calitate audio mai bună şi economii pentru posturile de radio-emisie. Relieful Norvegiei, cu fiorduri adânci şi munţi înalţi, dar şi comunităţile dispersate fac ca operarea reţelelor FM să fie mai costisitoare comparativ cu alte ţări, potrivit guvernului.

Guvernul estimează că staţiile radio vor economisi aproape 23,5 milioane de dolari pe an odată ce vor renunţa la FM, ceea ce va permite investiţii mai mari în conţinutul radio.

Nu vor avea loc reduceri de locuri de muncă, deoarece staţiile vor continua să funcţioneze.

Există o excepţie care permite staţiilor locale foarte mici să continue difuzarea pe frecvenţe FM. Norvegia nu are staţii AM.

Iniţiativa de a trece de la analog la digital vine în urma unor planuri guvernamentale dezbătute de mai bine de zece ani. Alte ţări, precum Marea Britanie, iau în considerare, la rândul lor, trecerea de la FM la radio digital, aşa că procesul din Norvegia va fi monitorizat atent.

Criticii iniţiativei spun că două milioane de maşini ar putea rămâne fără acces radio.

Asociaţia locală de radio din Norvegia, Norsk Lokalradioforbund, a avertizat că cheltuielile în vederea cumpărării de noi aparate de radio vor fi suportate de consumatori.

Sursa: Mediafax

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În Norvegia se află unicul laborator de cercetări situat într-un gheţar

Mesajele codificate transmise de un post de radio din Rusia. Nimeni nu ştie ce înseamnă (VIDEO)

 

Un milion de minute de înregistrări video istorice, disponibile gratuit pe Internet – VIDEO

Peste 20.000 de piese-fonotecă Electrecord sunt disponibie acum online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase