Home » D:News » COOLTURA de WEEKEND VIDEO. Politicianul român, personaj etern de teatru. Mioritza protestatară

COOLTURA de WEEKEND VIDEO. Politicianul român, personaj etern de teatru. Mioritza protestatară

Publicat: 27.01.2017
În weekend se joacă teatru. Piesele "Mioritza" şi "Once Upon" la Teatru Luni, "Politik.on" de Radu Iacoban la Point şi spectacolul SF "Kepler - 438b" la Teatrul Odeon. Piesele sunt despre politica din România, despre distopie şi mitologie, în poporul în care tragedia şi comedia ne-au ţinut cununa.
TEATRU „Mioritza”, Teatrul Luni de la Green Hours, vineri
 
Balada face parte din „Tristory”, trilogia emoţiilor tradiţional închipuite. E o mioriţă upgradată, care răstoarnă mitul oii laie-bucălaie. Iată un pasaj din Mioriţa reloaded: „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, într-o zi cu soare, deşi nici măcar nu mai contează cum era, Dumnezeu a vrut să-i facă o glumă baciului moldovean şi să-l facă jertfa poporului său. Doar că Mioritza noastră nu s-a resemnat, s-a uitat stânga dreapta, a analizat toate posibilităţile şi şi-a băgat coada stufoasă în treburile prea înalte. Panică în ceruri! Despre mituri, laitmotive şi moarte într-o oră şi ceva de: cum-ar-fi-dac-ar-fi-Dumnezeu-un-pic-mai-om…”
 
Izvod: inspirat de Mioritza şi scris de Daniel Chirilă
 
TEATRU „Politikon.On” de Radu Iacoban, Point, sâmbătă
 
O comedie cu nuanţe absurde despre faţa nevăzută a alegerilor. Un şef de campanie cu un istoric profesional tumultuos este angajat să pregătească un proaspăt candidat la primărie. Sub acest pretext, Radu Iacoban dezvăluie o lume grotescă, în care marketingul şi manipularea sunt armele principale în jocurile de putere. Spectacolul ne face să ne întrebăm cât de relevant este sistemul democratic de vot, cât de mult pot fi manipulaţi cetăţenii şi cine deţine în mod real puterea.
 
„Pornind de la arhitectura inedită a spaţiului de la Point, am încercat împreună cu actorii „să încarnez” o ante-camer[ grotescă a lumii politice. În acest spaţiu am concentrat grotescul, ridicolul şi falsitatea mediului politic, în încercarea de a reaminti publicului că în spatele zâmbetului şi siguranţei pe care o afişează cei aleşi, există multă ipocrizie. Nu e un spectacol de poveste, deoarece e împânzit de elemente recognoscibile, e mai degrabă o maşină de fum care, în loc să te ameţească, încearcă să îţi trezească simţurile.”(Radu Iacoban, regizor şi dramaturg).
 
Citeşte continuarea pe Mediafax.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase