Home » D:News » Şofranul devine „monedă de schimb” în Iran

Şofranul devine „monedă de schimb” în Iran

Şofranul devine „monedă de schimb” în Iran
Publicat: 30.01.2017
În Iran a fost creată prima bancă de şofran din lume, al cărei scop este cel de a facilita antreprenoriatul, dar şi de a oferi interesaţilor posibilitatea de a investi, cumpărând acest condiment preţios. Iranul este cel mai mare producător de şofran din lume.

Banca, proprietate a Guvernului, a fost înfiinţată în oraşul Torbat Heydariyeh, unul dintre principalele centre ale producţiei mondiale de şofran din regiunea Razavi Khorasan. Instituţia bancară, dotată cu sisteme de conservare avangardiste (diferitele tipuri de şofran necesită condiţii de depozitare extrem de precise şi diferite între ele), poate păstra în interiorul său până la 10 de tone de „aur roşu”.

Potrivit guvernatorului Gholamreza Karimi, capacitatea băncii va ajunge în curând la 20 de tone. Agricultorii care îşi vor depune şofranul în bancă vor primi obligaţiuni în care sunt specificate cantitatea, tipul şi valoarea şofranului.

Potrivit explicaţiilor date de guvernatorul băncii, „obligaţiunile vor putea fi vândute şi cumpărate, iar atunci când proprietarul acestora va dori, va putea cere băncii să-i restituie produsele.” Potrivit agenţiei de ştiri IRNA, din motive de siguranţă locul în care va fi conservat şofranul în interiorul băncii va fi ţinut secret.

Sursa: Rador

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Condimentul mai scump ca aurul: 65 de dolari gramul

În România se cultivă ”Aurul roşu”

Ce conţinea „elixirul de viaţă lungă” descoperit recent de arheologi?

Internauţii pot ajuta o fată din Iran condamnată la moarte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase