Prima pagină D:News

De ce pot fi periculoase băuturile acidulate

Simona Tudorache 02.14.2017 | ● Vizualizări: 1043

Băuturile acidulate distrug dantura, iar ceaiul negru o colorează într-un mod inestetic. Medicul stomatolog Răzvan Boberis explică pentru Gândul care sunt băuturile care ne pot face mai mult rău decât bine şi de ce ciocolata, cafeaua şi limonada sunt de evitat.

„Băuturile acidulate, inclusiv limonada acră, pot eroda dinţii, practic scot calciul din smalţ pe faţa externă a dinţilor şi apar acele coloraţii albicioase, care devin apoi maronii”, subliniază medicul Răzvan Boberis.

În general, trebuie evitate alimentele care conţin coloranţi alimentari puternici, produsele care au pregnant culoarea portocaliu (anumite mezeluri de exemplu), inclusiv ceaiul negru. „Sunt de evitat pasta de dinţi şi apa de gură care conţin clorhexidină, deoarece aceasta pătează dinţii rapid. Cafeaua sau băuturile pe bază de cola în cantităţi mici nu pătează dinţii, dar în cantităţi mari creează eroziuni şi carii.

Anumite alimente, cum ar fi mărul şi portocala, pot fi consumate după masă, deoarece curăţă dinţii. Sunt de evitat ciocolata, cola, alimentele ce conţin mult zahar şi mulţi coloranţi”, precizează medicul stomatolog Răzvan Boberis pentru Gândul.

Nici băuturile calde sau reci nu sunt benefice.  „Dacă practici un periaj orizontal, faci mici recesiuni ale gingiei, îndepărtezi gingia de dinte puţin şi astfel se expune joncţiunea dintre smalţ şi cement. Acea zonă nu este protejată de nimic, iar în momentul în care se aplică stimuli calzi sau reci apare durerea.

Citeşte continuarea în Gândul!