Home » D:News » Universul subteran pe care autorităţile din Beijing îl ţin ascuns. Peste un milion de oameni trăiesc în aceste buncăre. Foarte puţini ştiu de ei

Universul subteran pe care autorităţile din Beijing îl ţin ascuns. Peste un milion de oameni trăiesc în aceste buncăre. Foarte puţini ştiu de ei

Publicat: 19.02.2017
În subteranul străzilor din Beijing oamenii trăiesc într-un univers construit în timpul Războiului Rece.

La sfârşitul anilor ’60 şi ’70, anticipând distrugerile din timpul Războiului Rece, preşedintele Mao a cerut construirea oraşelor chineze cu buncăre subterane capabile să reziste impactului bombelor nucleare. Doar în Beijing au fost construite aproximativ 10.000 de buncăre, relatează National Geographic.

Însă când China şi-a deschis graniţele în 1980, buncărele au fost închiriate de proprietari pentru mărirea profitului. În zilele noastre, noaptea, peste un milion de oameni, în mare parte migranţi, coboară de pe străzile aglomerate în universul subteran, despre care lumea de la suprafaţă nu ştie foarte multe detalii. 

Fascinat de acest fenomen, fotograful italian Antonio Faccilongo a călătorit până în Beijing pentru a documenta situaţia acestor locuinţe. Deşi buncărele nu sunt greu de găsit, aflându-se în toate zonele oraşului, accesul în subteran este destul de greu de obţinut. Deşi a trasmis o cerere către guvernul local, oficialităţile din zonă nu i-au furnizat acces, aşa că Faccilongo a reuşit să pătrundă în momentul în care gardienii se aflau în pauza de masă. 

Oamenii care trăiau în subteran s-au simţit stânjeniţi când Faccilongo a început să facă poze. ,,Am cunoscut în jur de 150 de persoane, dar doar 50 mi-au oferit permisiunea să-i fotografiez. Unii oamenii se temeau că vor afla familiile lor din ţările de provenienţă,” spune fotograful. 

 

Condiţiile din buncăre sunt dure. Deşi au fost construite cu electricitate, canalizare şi instalaţii sanitare, lipsa ventilaţiei corespunzătoare face ca aerul să fie închis. Locuitorii împart bucătăria şi băile care în general sunt aglomerate şi neigienice. 

Sursa: captură ecran/Youtube

Legile locale solicită un spaţiu minim de locuit de patru metri pătraţi, însă în majoritatea cazurilor legislaţia este ignorată. Într-una dintre fotografiile lui Faccilango a apărut şi Jing Jing, o fată de patru ani care trăieşte cu bunica, tatăl şi fratele său mai mic într-o cameră în care încape doar un singur pat. Camera lor se află lângă un garaj spaţios care este utilizat pentru parcarea scuterelor. ,,Acesta este cel mai sărac loc în care aş vrea să merg,” spune Faccilongo. 

În ultimii zece ani preţul apartementelor din Beijing au ajuns la cote uriaşe. Pentru o casă obişnuită preţul chiriei lunare ajunge la 5.820 de dolari, fiind astfel al treilea cel mai scump oraş din lume. 

Pentru o unitate din buncăr chiriaşii plătesc în jur de 40 de dolari pe lună, iar dormitoarele mari unde încap aproximativ 10 persoane ajung la 20 de dolari pe lună. În ultimii ani multe zone ale buncărului au fost transformate în centre comerciale. Faccilongo susţine că a observat în subteran săli de mese, săli de biliard, karaoke şi o şcoală de caligrafie. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase