Home » D:News » Slovenia permite căsătoriile gay. Prima nuntă are loc sâmbătă, între două fete

Slovenia permite căsătoriile gay. Prima nuntă are loc sâmbătă, între două fete

Slovenia permite căsătoriile gay. Prima nuntă are loc sâmbătă, între două fete
Publicat: 25.02.2017
Slovenia permite prin lege, începând de vineri, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, dându-le persoanelor gay aceleaşi drepturi ca şi celor heterosexuale, cu excepţia posibilităţii de a adopta copii. Prima nuntă gay are loc sâmbătă, între două fete, la Maribor.

Începând de vineri, căsătoriile gay sunt permise prin lege în Slovenia, cuplurile homosexuale neavând însă dreptul să adopte copii, scrie Gândul.

„Suntem foarte bucuroşi şi mândri să ţinem oficiem prima căsătorie de acelaşi sex. Credem că astfel de mariaje sunt un pas important către formarea unei societăţi incluzive, unde oamenii au drepturi egale”, a declarat Ksenija Klampfer, şefa autorităţii locale care oficiază nunţile în Maribor, al doilea mare oraş al Sloveniei, relatează Reuters.

În UE, căsătoriile homosexuale sunt permise în mai multe state, precum Marea Britanie, Franţa sau Spania, însă rămân un subiect controversat.

În România, un proiect de lege privind parteneriatul civil, atât între persoanele de acelaşi sex, cât şi între cele heterosexuale, stârneşte mari controverse în Parlament şi în societate. Coaliţia pentru Familie a strâns peste 3 milioane de semnături pentru un proiect de modificare a Constituţiei, prin care să se specifice că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Iniţiativa trebuie validată în Parlament, apoi trebuie organizat un referendum care să aprobe modificarea.

În Slovenia, legea care permite căsătoriile de acelaşi sex a fost adoptată în urmă cu 10 luni, după ce în decembrie 2015 un referendum a dat câştigătoare tabăra „Nu”, care s-a opus unei iniţiative legislative care includea şi dreptul homosexualilor de a adopta copii.

Slovenia, ţară cu aproximativ 2 milioane de locuitori, este un stat tolerant cu homosexualii, aceştia având dreptul legal, încă din 2006, de a-şi înregistra oficial relaţiile, dar şi dreptul de a adopta copii dintr-o relaţie anterioară, însă nu şi copiii altor persoane.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase