Home » D:News » Viitorul este aici: armata Statelor Unite dispune de prima armă cu laser

Viitorul este aici: armata Statelor Unite dispune de prima armă cu laser

Publicat: 24.03.2017
Cultura science-fiction abundă de ilustraţii ale războaielor din viitor, iar centrul acestor conflicte îl reprezintă armele cu laser. Se pare că suntem din ce în ce mai aproape de acea lume, odată cu inventarea primei arme cu laser funcţionale.

Laserul creat de Lockheed Martin a demonstrat că poate emite o rază de 60 kW. Această nouă armă a fost livrată armatei Statelor Unite, relatează Daily Mail.

Armata speră ca această armă inovativă va oferi protecţie împotriva ameninţărilor precum drone, rachete sau mortiere şi va putea fi instalată pe avioane militare, elicoptere şi nave.

Paula Hartley, de la Lockheed Martin’s Cyber, Ships & Advanced Technologies, precizează că „lansarea acestui laser reprezintă un pas important în drumul elaborării unui sistem de lasere”.

Laserul acesta este un impuls alcătuit din mai multe lasere, generate cu ajutorul fibrelor optice pentru a genera un singur impuls puternic. Acest lucru înseamnă că laserul poate deveni mai puternic prin adăugarea subunităţilor optice de laser.

De asemenea, se observă o evoluţie semnificativă. În 2015, compania a creat un laser de 30 kW, cunoscut sub numele de ATHENA, cu care au reuşit să dezactiveze o camionetă de la o distanţă de peste 1,5 kilometri (imaginea de mai jos).

Armata SUA are în plan instalarea primelor arme cu laser în 2023, după cum a reieşit din declaraţiile precedente. Timpul acesta va fi dedicat înţelegerii mai în profunzime a acestui tip de arme, întrucât, aşa cum menţionează Mary J. Miller, oficial al armatei, „operatorii trebuie să ştie capacitatea laserelor”.

Aviaţia SUA susţine însă că aceste arme pot deveni operaţionale în 2020, anunţând că au creat deja prototipurile. Kelly Hammett, inginer la Air Force Research Laboratory (AFRL), a menţionat că „vedem tehnologia evoluând şi maturizându-se până în punctul în care devine utilizabilă”.

Lasere, mai mult ca sigur, vor schimba faţa războiului. După cum precizează şi Hammett, „muniţia va fi nelimitată şi mult mai ieftină”, fiind nevoie doar de energie electrică, pe când armele convenţionale necesită mult timp şi resurse. Sunt cunoscute costurile de milioane de dolari investite în fabricarea unei singure rachete.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au creat primul laser cu lumina albă

Un sistem bazat pe laser i-ar putea ajuta pe seismologi să prevadă cutremurele

Cum va arăta cel mai mai mare laser din lume? Iată tot ce vrei să ştii despre cel mai important proiect ştiinţific din istoria României

Cel mai mic laser din lume

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase