Prima pagină D:News

SUA a lansat ''mama tuturor bombelor '' în Afganistan, vizând poziţii Stat Islamic

Mihai Drăghici 04.14.2017 | ● Vizualizări: 4537

Armata Statelor Unite a lansat, joi, o bombă de mare putere în estul Afganistanului, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă Departamentul american al Apărării.

Un avion militar de tip MC-130 a lansat o bombă GBU-43, în cursul unui raid aerian efectuat în estul Afganistanului.

"Este prima dată când acest tip de bombă este utilizată în luptă; de asemenea, este prima dată când a fost lansată dintr-un avion MC-130", a declarat Adam Stump, un purtător de cuvânt al Pentagonului, scrie Mediafax.

Atacul a vizat o reţea de peşteri utilizate de militanţi Stat Islamic, în districtul Achin, situat în provincia Nangarhar, în apropierea frontierei Afganistanului cu Pakistanul.
 
Dispozitivul exploziv GBU-43, cunoscut informal drept "mama tuturor bombelor", este de tip termobaric, utilizând oxigenul din aer pentru a produce o undă de presiune şi căldură extrem de puternică. Bomba conţine 11 tone de explozibil. Practic, acesta este cel mai puternic dispozitiv exploziv non-nuclear, adică cea mai puternică bombă convenţională.
 
Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Libiei, în nordul Egiptului şi în sud-estul Afganistanului, unde a instituit "un califat".