Home » D:News » Drapelul Regelui Ferdinand I a fost arborat la Palatul Unirii din Iaşi, reşedinţa Casei Regale din Primul Război Mondial

Drapelul Regelui Ferdinand I a fost arborat la Palatul Unirii din Iaşi, reşedinţa Casei Regale din Primul Război Mondial

Drapelul Regelui Ferdinand I a fost arborat la Palatul Unirii din Iaşi, reşedinţa Casei Regale din Primul Război Mondial
Publicat: 11.05.2017
Ziua de 10 mai a fost sărbătorită la Iaşi cu un eveniment care marchează şi Centenarul României.

La Palatul Unirii din Iaşi, fostă reşedinţă a Casei Regale în timpul Primului Război Mondial, a fost arborat Drapelul Regelui Ferdinand şi a fost intonat imnul Regatului României, scrie Mediafax.

Între 1916 şi 1918 Iaşul a fost Capitala României, iar Regele Ferdinand Intregitorul şi-a stabilit cartierul general chiar în casa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Imobilul este astăzi Muzeul Unirii. România a fost condusă timp de doi ani din centrul Iaşului, iar potrivit istoricilor, acea perioadă a scos oraşul celor şapte coline dintr-un con de umbră.

„Este o perioadă în care oraşul Iaşi a revenit în istorie, după o perioadă de umbră, fără voia lui, fără să îşi aroge nişte merite deosebite, dar fost momentul când, în istoria noastră, ţara noastră s-a regăsit, s-a adunat, şi-a regăsit speranţele şi energiile pentru a face un nou proiect de ţară şi de unde până în iarna acelui an 1916 ne aflam într-o criză istorică teribilă, aici la Iaşi am reuşit să ne adunăm forţele şi să ne facem loc în istorie şi să ne regăsim”, a declarat istoricul Sorin Iftimi.

Pentru a marca Ziua Regelui, la Muzeul Unirii din Iaşi a fost arborat Drapelul Regelui Ferdinand. Faţă de alte steaguri, acesta este unul pătrat. Drapelul original nu a fost păstrat, iar cel arborat la Iaşi este o reconstituire.

„Prin faptul că s-a cântat Imnul Regalităţii şi prin faptul că a fost arborat acest drapel putem spune că Regele Ferdinand a fost astăzi cu noi, aici, la Iaşi”, a spus, în discursul său, istoricul Sorin Iftimi.

Imnul de Stat şi Imnul Regatului României au fost intepretate de către Fanfara Garnizoanei Iaşi, care la sfârşitul evenimentului a susţinut şi un concert pentru cei prezenţi în centrul Iaşului.

Evenimentul a făcut parte din cadrul manifestărilor Festivalului Internaţional al Educaţiei dedicate Centenarului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Regele Ferdinand I – Intregitorul de tara

Aventura cu năbădâi dintre Ferdinand şi Elena Văcărescu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase