Home » D:News » Nu toate bolile dor. Afecţiunea fără simptome clare care omoară peste 1.000 de românce anual

Nu toate bolile dor. Afecţiunea fără simptome clare care omoară peste 1.000 de românce anual

Nu toate bolile dor. Afecţiunea fără simptome clare care omoară peste 1.000 de românce anual
Publicat: 15.05.2017
250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate, în fiecare an cu o formă de cancer în cazul căruia şansele de supravieţuire sunt extrem de scăzute, astfel că 140.000 dintre ele pierd lupta cu viaţa.

 Vorbim despre cancerul ovarian, o formă de cancer a cărei prezenţă este destul de ridicată şi în România, scrie Gândul. Aproximativ 1.850 de românce primesc anual acest diagnostic. Din păcate, în jur de 1.020 dintre ele nu supravieţuiesc, reprezentând, deci, un procent de peste 50%, potrivit datelor valabile pentru anul 2012, cele mai recente existente pentru situaţia din ţara noastră. Aceste cifre apar cu toate că, potrivit datelor furnizate de Federaţia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, 90% dintre tratamentele la care au acces femeile din România sunt aceleaşi cu cele existente în cele mai dezvoltate ţări europene.

Există, astfel, şi specialişti, şi acces la tratament. Totuşi, româncele se tem încă de vizita la medicul ginecolog. Motivele cel mai des invocate sunt teama de durere şi ruşinea, lucruri care nu ar trebui să existe atunci când în joc este sănătatea. O spune şi Cristina Bordianu, una dintre supravieţuitoare românce ale acestei maladii, o femeie al cărei cancer ovarian a fost depistat târziu, dar care a avut norocul să se recupereze şi care trăieşte, la patru ani după intervenţia chirurgicală. 

Cancerul ovarian este forma de cancer feminin cu cele mai grave consecinţe, având cea mai mică rată de supravieţuire dintre acestea. Potrivit statisticilor, doar 45% dintre femeile diagnosticate cu această formă de cancer trăiesc mai mult de cinci ani de la diagnostricare, în timp ce, dacă ne uităm la alte tipuri de cancer feminin, observăm că ratele de supravieţuire ajung şi la 89%, cum este cazul cancerului mamar. Anual, 250.000 de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian. 140.000 dintre ele pierd lupta cu viaţa. 

Potrivit datelor din 2012, cele mai recente existente pentru situaţia cancerului ovarian în România, anual, această maladie este depistată la un număr de aproximativ 1.850 de femei. Din păcate, în jur de 1.020 pierd lupta cu boala, deci un procent care depăşeşte 50%. 

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, 90% din tratamentele la care au acces femeile din ţara noastră sunt similare cu cele existente în cele mai dezvoltate ţări europene. Există, de asemenea şi specialişti. Totuşi, depistarea acestui tip de cancer nu se poate face decât în urma prezentării la consultaţii periodice, deci, prin prevenţie. 

Cea mai gravă problemă legată de cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când această afecţiune a devenit deja dificil de tratat.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase