Home » D:News » De ce oamenii care au pistrui pot avea pielea ridată

De ce oamenii care au pistrui pot avea pielea ridată

De ce oamenii care au pistrui pot avea pielea ridată
Publicat: 16.05.2017
Pistruii tind să fie moşteniţi de la părinţi şi pot fi observaţi frecvent la persoanele cu piele deschisă la culoare şi cu păr blond sau roşcat. Efelidele sau pistruii sunt acele pete multiple de culoare galbui sau brun-cafenii mici, care variază ȋntre 1-5 mm şi sunt asimptomatice. Dacă la unele persoane se estompează şi devin mai mici în timpul iernii, la altele sunt vizibile ȋn permanenţă.

Specialiştii cred că o piele brăzdată de pistrui are nevoie de o protecţie permanentă, altfel riscurile pot fi imense, scrie Gândul.

“Pistruii se găsesc cel mai frecvent pe zonele expuse la soare, cum ar fi nasul, obrajii, regiunea decolteului, braţe, umerii şi partea superioară a spatelui. Ei se formează din cauza producţiei crescute de melanină (pigment care dă culoarea pielii). Melanina este o substanţă chimică produsă de anumite celule ale pielii (numite melanocite). Aceastea ajută la protejarea pielii prin reflectarea şi absorbţia razelor ultraviolete (UV)’’, spune dermatologul Proca Ancuţa pentru Gândul.

Pistruii nu apar la nou născuţi, ci în timp, pe măsură ce expunem pielea la lumină. “Termenul include două tipuri de pigmentări:

1. Pistruii clasici – efelide – pete multe şi mărunte, maronii, care încep pe nas, se extind pe pomeţi şi pot cuprinde toată faţa. Apar mai mult primăvara, la persoanele cu tenul deschis şi se accentuază odată cu statul la soare’’, spune dermatologul Viviana Dumitrache pentru Gândul.

Din păcate, pistruii semnalează o piele care genetic nu ar trebui să stea în soare (inclusiv plajă sau solar). “Dacă modul de viaţă nu include fotoprotecţia, persoanele respective sunt mai expuse riscului de a dezvolta o alergie  la soare, de a obţine piele uscată şi pruriginoasă. Se vor rida prematur şi, nu în ultimul rând, au o tendinţă mai mare de a dezvolta un cancer de piele.

2. Pistruii mari – keratozele actinice. Sunt impropriu numiţi pistrui. Încep de obicei să apară pe spate şi umeri după câte o arsură solară, sunt mai mari, au o structură lunguiaţă şi sunt cafenii. 

Citeşte continuarea în Gândul!

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase