Home » D:News » Reuşită de excepţie a alpinistului Horia Colibăşanu: a cucerit vârful Everest fără şerpaşi sau oxigen suplimentar, în premieră naţională

Reuşită de excepţie a alpinistului Horia Colibăşanu: a cucerit vârful Everest fără şerpaşi sau oxigen suplimentar, în premieră naţională

Reuşită de excepţie a alpinistului Horia Colibăşanu: a cucerit vârful Everest fără şerpaşi sau oxigen suplimentar, în premieră naţională
Publicat: 16.05.2017
Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a reuşit să cucerească vârful Everest (8.848 metri), din Munţii Himalaya, marţi dimineaţa, stabilind o premieră naţională după ce a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.
Reprezentanţii alpinistului timişorean anunţă că Horia Colibăşanu a cucerit vârful Everest marţi dimineaţa, la ora 06.20, după o ascensiune care a durat aproape 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Colibăşanu a reuşit o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă remarcabilă la nivel internaţional, pentru că a urcat pe cel mai înalt vârf de pe Pământ fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi.

 
“A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia Colibăşanu, imediat cum a ajuns pe vârf.
 
Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8300 m.
 
“A urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să îşi reducă timpul de expunere la mare înălţime, să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori. Urmează ca Horia să coboare la o altitudine sub 8000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediţiei fiind importantă şi riscantă având în vedere că este foarte oboist”, transmit reprezentanţii alpinistului timişorean.
 
Vârful Everest este cel de-al optulea de peste 8.000 de metri în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu. Sportivul timişorean îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri.
 
Anul acesta, a avut loc cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu.
 
Viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, a ţinut să-l felicite pe Horia Colibăşanu pentru performanţa obţinută, marţi dimineaţa.
 
“Felicitări, Horia Colibăşanu! Astăzi, alpinistul timişorean a reuşit performanţa de a urca pe Everest, înregistrând o premieră pentru România în stilul alpinismului pur, după o ascensiune dificilă care a durat 12 ore. Suntem mândri că suntem parteneri în această remarcabilă expediţie românească pe Everest. (…) Succesul său este o victorie a curajului şi a tenacităţii, a spiritului temerar, aşa cum este spiritul Timişoarei. Horia Colibăşanu este Cetăţean de Onoare al Timişoarei, titlu ce i-a fost conferit pentru întreaga activitate sportivă şi pentru contribuţia sa la creşterea renumelui Timişoarei în ţară şi în lume. Acum, prin noua sa performanţă, ne dovedeşte, încă o dată, că merită cu prisosinţă această distincţie a oraşului nostru, căruia îi face cinste. Mult succes, Horia, în continuare. Timişoara este alături de tine“, a transmis Dan Diaconu, prin intermediul unui comunicat de presă.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase