Home » D:News » Autorităţile americane măsluiesc rezultatele analizelor care au în vedere consecinţele unui dezastru nuclear. Milioane de oameni pot fi afectaţi din această cauză

Autorităţile americane măsluiesc rezultatele analizelor care au în vedere consecinţele unui dezastru nuclear. Milioane de oameni pot fi afectaţi din această cauză

Publicat: 29.05.2017
NRC (”Nuclear Regulatory Commission”) se bazează pe analize false pentru a justifica refuzul de a adopta măsuri critice care ar avea menirea să protejeze americanii de un dezastru nuclear. Conform unui nou articol, radioactivitatea de la un asemenea eveniment poate forţa aproximativ 8 milioane de oameni să se mute şi ar rezulta în daune materiale în valoare de 2 trilioane de dolari.

Publicat de cercetătorii de la Princeton University şi Union of Concerned Scientists, articolul argumentează că lipsa de acţiune a NRC pune populaţia în pericol, scrie Science Daily.

Cercetătorii au avut în vedere riscul impus de bazinele cu apă atât de umplute cu deşeu nuclear încât un incendiu poate elibera suficient material radioactiv încât să poată contamina o arie extrem de mare, întinzându-se pe mai multe state (imaginea de mai jos).

Credit: Michael Schoeppner, Princeton University, Program on Science and Global Security

Aceste consecinţe catastrofale, care ar putea fi declanşate de un cutremur sau de un atentat terorist, pot fi evitate dacă NRC ar avea un corp de proceduri pe care le-ar implementa. Dar agenţia a exclus posibilitatea ca un atac terorist sau un eveniment de altă natură care să afecteze o centrală nucleară ar duce la o contaminare mai mare de 80 de kilometri de la centrală. Altfel spus, NRC subestimează semnificativ distrugerile pe care un astfel de accident le-ar cauza.

Frank von Hippel, co-autor al lucrării, precizează că „s-a pus presiune pe NRC din partea industriei nucleare, direct sau prin Congres, de a scădea amploarea potenţialelor efecte ale producerii unui incendiu din cauza grijilor cu privire la creşterea costurilor care ar putea rezulta şi în închiderea mai multor centrale nucleare. Din păcate, dacă nu există un protest din partea opiniei publice, NRC va continua să asculte de dorinţele industriei”.

Soluţii existente, dar aplicarea acestora este refuzată

Bazinele cu deşeu nuclear au fost aduse în atenţie în urma accidentului de la Fukushima din Japonia. Un cutremur cu magnitudinea 9 pe scara Richter a cauzat un tsunami care a lovit centrala nucleară Daiichi, incapacitând sistemele electrice necesare pentru răcirea miezului reactoarelor, ceea ce a dus la o eliberare de material radioactiv.

În urma acestui accident, NRC-ul a luat în considerare propunerile cu privire la noi măsuri de siguranţă a centralelor nucleare americane. Una dintre măsuri era reducerea densităţii materialului radioactiv, fiind nevoie de transferul acestuia din bazine în containere mai sigure.

Analiza NRC a descoperit că un incendiu la un bazin ar cauza daune de 125 de miliarde de dolari, în timp ce transferul în alte containere ar reduce cantaminarea radioactivă cu 99%. Totuşi, agenţia a decis că posibilitatea unui astfel de incendiu este mult prea mică şi nu ar justifica costurile impuse centralelor nucleare care s-au estimat la 50 de milioane de dolari pe bazin.

Autorii specifică faptul că dacă NRC nu ia acţiune, Congresul are autoritatea de a o face. Edwin Lyman, cercetător în cadrul acestui studiu, a adăugat că, „în prea multe situaţii, NRC a folosit analize false pentru a-şi justifica lipsa de acţiune, lăsând milioane de americani supuşi riscului eliberării de deşeu radioactiv”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

NASA: Deşeurile radioactive îngropate în calota glaciară din Groenlanda pot ieşi la suprafaţă . Este ”mormântul de gheaţă”

5 lucruri uluitoare şi puţin ştiute despre corpul nostru — cum suntem compuşi din deşeuri

Franta fata in fata cu problema deseurilor radioactive

Deşeurile nucleare vor fi transformate în diamante care pot fi folosite pe post de baterii super eficiente

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase